Със сигурност Турция се е намесила във вътрешните ни работи,

...
Със сигурност Турция се е намесила във вътрешните ни работи,
Коментари Харесай

Бившият ни консул в Одрин: Турция се е намесила във вътрешните ни работи

Със сигурност Турция се е намесила във вътрешните ни работи, спор по този въпрос не може да има. Това сподели пред bTV някогашният ни консул в Одрин Георги Димов във връзка изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който разгласи пред симпатизанти, че Турция се е намесила при измененията на българския Закон за вероизповеданията.
Преди 2 години имаше същата интервенция и ние не взехме ограничения. Тогава един министър на труда и обществената сигурност – Мехмет Мюезиноглу, който прикани на изборите у нас да се гласоподава за избрана политическа мощ, уточни Димов.

На въпрос дали България е подхванала всички вероятни стъпки, с цел да получи опрощение от Турция, той отговори, че това се е случило отчасти.

Ако ръководещата партия в Турция загуби Анкара и Истанбул, това сигурно е знаково, означи Димов във връзка локалните избори в страната. „ Специално за Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган има мощни сантименти, защото в продължение на 5 година беше кмет на града”, добави той.

По думите на Димов с тези избори завършва един цикъл от прекосяването на Турция от парламентарна към президентска република.

„ В хода на акцията самият Ердоган сподели, че е допустимо, в случай че негови опонети завоюват изборите, против тях да бъдат повдигнати най-различни обвинявания и да се приложи тактиката, която се ползва в Югоизточен Анадол в кюрдските региони, където се отстраняват законно определени кметове и на тяхно място се назначават настойници”, сподели някогашният ни консул в Одрин.

„ За претендента на опозицията в Анкара– Мансур Яваш, извадиха остаряло дело против него отпреди 15 години и прокуратурата се задейства”, изясни той.

Във връзка с желанието на Ердоган да трансформира „ Света София” в джамия някогашният ни консул се съмнява, че това ще стане. „ Там нещата са по-сложни и към този момент няма да я има тази предизборна конюнктура. По-важното е, че със „ Света София” и с тези изявления Турция с великански крачки бяга от актуалната Република Турция на Ататюрк”, заключи Димов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР