Със сигурност резултатите говорят, че ще има промяна, но може

...
Със сигурност резултатите говорят, че ще има промяна, но може
Коментари Харесай

Николай Стайков пред ФАКТИ: Борисов изпусна шанса си за мирен изход от политиката

" Със сигурност резултатите приказват, че ще има смяна, само че може би няма да е дълбоката, радикалната и бързата смяна, която желаеха хората на площада предишното лято ". Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проверяващият публицист от Антикорупционния фонд - Николай Стайков. Думите са в коментар на изборния резултат от извършените на 4-ти април парламентарни избори.

" Какви са занапред нататък сюжетите. Единият минава през Народното събрание, другият минава през президентството. Някаква коалиция (варианта с парламента) на протестните партии, подкрепена сякаш абсолютно, само че в действителност изрично с избрани условия от някоя от другите партии. Това аз го виждам на правилото с историческата прилика - дребните балкански страни против Османската империя. Нахвърлят се и в общи линии всеки има някакво предпочитание да заграби нещо.

Другият сюжет, който съгласно мен е по-малко евентуален предвид на шахматно комплицираната композиция от няколко партии, е Народното събрание да бъде извънредно къс, да имаме избори и едно служебно държавно управление, назначено от президента, изрично стъпило на човешкия запас на до неотдавна извънпарламентаните партии, което да направи една същинска проверка, само че не от Народното събрание с механизмите на парламентарния надзор, а същинска проверка от вътрешната страна на ръководството на ГЕРБ ", разяснява Стайков.

" ГЕРБ към момента има огромна електорална тежест, защото тя е многостранна партия. Там има - както хора, които симпатизират на някогашните комунисти, по този начин и десни хора, по този начин и хора, които са там само поради харизмата на Бойко Борисов. Има и държавна администрация, която в общи линии се люшка след ръководещите. Разнообразно е това, което доста хора виждат като политическо завещание на ГЕРБ, и доста хора разчитат на него, с цел да порастват, да им се отвори витално пространство ", проучва Политическа партия ГЕРБ проверяващият публицист, който също по този начин е и икономист.

" Ако върнем лентата малко обратно - 2013, 2014, ще забележим, че тогава уличните митинги доста съществено скапаха проектите на анти-ГЕРБ обединението да в профил вечно Борисов - за положително или за неприятно. Тогава и аз съм бил на улицата. Протестирахме, тъй като това беше вярното нещо тогава. Сега сега е малко по-друг погледът, като погледнем обратно ", напомни си Николай Стайков.

Журналистът уточни и мощния инструментариум на Бойко Борисов и ГЕРБ, само че най-много персонално на Борисов: " Влиянието в медиите е един извънредно значим инструмент, и то в огромните медии. Най-вече в малките екрани. Много значим инструмент на Борисов, който видяхме 2013-2014, е събирането на политическа информация, на компромати. Не знам дали Борисов към този момент е отровен до степента, до която беше Делян Пеевски през 2013 година, само че аз мога да ви кажа, че сега, в случай че изтече една фотография, че някой от опозицията се е виждал с Борисов, освен това скорошна фотография, доста бързо ще тестваме дали това е по този начин.

Борисов ръководи дълги години с помощта на консенсуса и на шерването на политическата власт. Да си №1 в политиката не е доста лесна работа. Политиката амортизира и би трябвало да приобщаваш нови хора непрекъснато. Включително някогашни врагове да бъдат непрекъснато привличани на твоя страна, с цел да може в случай че не оказват помощ, то най-малко да не вредят. Мисля, че това са умения, които Борисов доста добре усвои през годините. Като политическа срещи се е виждал с огромна част от хората, които сега са срещу него, и е извънреден занаятчия на това да извади вярната информация във правилния миг.

В момента не може да бъде употребена една доста значима част от инструментариума на ГЕРБ - въздействието в правосъдната система. Доскорошните извънпарламентарни партии, може да са разнородни, да са противоположни като политически възгледи, само че ги сплотява едно - че са срещу статуквото на ГЕРБ и са за радикална промяна в правосъдната система. В момента всевъзможни дейности срещу - било то против Христо Иванов, било то против срещу ген. Атанасов, Мая Манолова и да не ги изреждам всички, биха били безусловно пагубни и самоубийствени за статуквото.

Мисля, че най-големият, крайният инструмент на ГЕРБ, който видяхме 2013-2014 да се употребява, това е прекъсването на еврофондовете. Спирането на еврофондовете на процедура стопира мача. Това в политиката стопира мача, тъй като това е като кислорода и кръвта. Дори първата поръчка за прекъсването на парите незабавно предизвика избрани политически реакции ".

Според Николай Стайков ГЕРБ и Бойко Борисов не престават да имат интернационална поддръжка и това може да окаже въздействие на процесите в България, изключително в подтекста на това, че в случай че не ръководи ГЕРБ от Европейската комисия може съзнателно да ни спрат еврофондовете. Причината за това е ясна - ЕНП продължава да поддържа ГЕРБ, която е част от това политическото семейство. И по-важното - ЕНП управлява европейските институции.

" За слуховете за това, че ГЕРБ и Борисов персонално си отиват от политика, аз бих внимавал доста с сходни изявления ", безапелационен бе проверяващият публицист, а по-късно добави: " В момента поляризацията към ГЕРБ е извънредно висока. Има извънредно поляризирано положение сред последователите на ГЕРБ - тяхното твърдо ядро, и голямото болшинство на останалите, за които ГЕРБ е тотално неприемлива повече. Това положение не е било в никакъв случай до момента. Не е било и 2013, не е било и 2009 година в самото начало (б.р. на ГЕРБ).

Той дефинира държавната Българска банка за развиване като банка на Вълка (б.р. има се поради предприемача Румен Гайтански), радетеля за коалиция сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ - Георги Гергов, който към този момент не е част от Българска социалистическа партия, както и на доста компании, свързани с Делян Пеевски. В този ред на мисли, Стайков посочи това, че неналичието на взаимност в българската медийна среда и премълчаването за избрани следствия за корупция в страната ни, благоприятстват за това ГЕРБ да ръководи толкоз дълго.

" Споменахте " Осемте джуджета ". Искам единствено да ви кажа, че формалната инспекция вътре в Министерство на вътрешните работи завърши и никой не откри никаква документална диря от патрулката, която е пазила ресторанта " Осемте джуджета " две години, патрулка, която аз съм виждал всяка събота. Веднъж седмично съм минавал от там по фамилна работа и съм паркирал тъкмо до тази патрулка. Половината квартал я е виждал, знае, че там имаше две години патрулка, само че на нас персонално министърът ни връща отговор, с неговия автограф, че няма такова нещо, няма следи, тествани са GPS, тествано е всичко. Това може да го има, това може да бъде отговорено - тази неистина, тъй като това е откровена неистина, само в изискванията на същински медиен комфорт ", съобщи още Николай Стайков.

В диалога стана дума и за оповестения от съдружие БОЕЦ запис, в който беседват предприемачът Димитър Ламбовски и някогашният началник на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев. На него се чуха скандални неща и обществената загадка, че Шиши, т.е. Пеевски управлява решенията на изпълнителната власт у нас. Въпросният запис обаче остана неусетен от огромните малките екрани, които имат осезаемо въздействие в страната.

" Делян Пеевски, откогато го помним трансферира нещо. Към 2013 година първите огромни следствия за него, и аз съм взел участие в една част от тях, демонстрираха по какъв начин се употребяват едни парцели на името офшорни компании, пък по-късно отпътуваха за някакви други, трети, пети ", разяснява журналистът личността на Делян Пеевски и изрази песимизъм по отношение на тръбеното негово отдръпване от политиката и бизнеса в България.

" Ако имахме естествени медии, не споделям идеални, а естествени, Делян Пеевски трябваше да е липсващ от политиката за 3 дни. Той не посещаваше Народното събрание, позволяваше си да не дава отговор на въпроси. В една естествена страна, в случай, че има такава надменност и един политик си разрешава да пренебрегва медийни въпроси и да не върви на работа, което е неговата обществена позиция, а в това време да забогатява, би трябвало, в случай че имаме една медийна асоциация, да се вземе една решение цялата негова политическа мощ да бъде изключено от медийно отразяване. На третия ден Делян Пеевски щеше да бъде навън ", счита Стайков.

В диалога бе упоменато делото " КТБ " и това, че прокуратурата тотално пренебрегва името на Делян Пеевски в това дело: " Той най-малкото е трябвало да бъде разпитан и да му бъде заложен неуместният въпрос: вие познавате ли тези хора - Цветан Василев и останалите, имате ли нещо общо с тях. Това е напълно виновност и отговорност на наблюдаващите прокурори, главният от които се назовава Иван Гешев ", изясни проверяващият публицист.

" Според мен сега огромната борба е за мирния излаз, който желае Борисов. Той желае неговото ръководство да бъде запомнено като едно ръководство на строеж - " работа, работа, работа ", и неговият знак да бъдат автомагистралите, пътищата, спортните зали и църквите. Ако успеем, даже на половина, да създадем една същинска проверка на страната - всичко това отпътува под масата и тогава ръководството му ще бъде запомнено с корупционните схеми и кавги, които бяха заметени под масата. Това са несъвместими неща - той ще бъде запомнен или с едното, или с другото.

" Опиянен от въздействието, което има и в медиите, и в правосъдната система, Борисов пропусна шанса за своя кротичък излаз от политиката. Мирният излаз от политиката беше някъде сред юли 2015, когато той можеше да си контракти изхода, когато трябваше да стане ясно дали ще има същинска правосъдна промяна или не, и лятото на 2019 година, когато на процедура беше контрактувано избирането на Иван Гешев. След избирането на Иван Гешев като основен прокурор мисля, че нещата влязоха в коловоза, който ни докара до през днешния ден. Борисов изпусна момента да се контракти, в положителния смисъл на думата ", сподели към края на присъединяване си проверяващият публицист Николай Стайков.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР