Със сигурност поне веднъж този въпрос е изниквал в съзнанието

...
Със сигурност поне веднъж този въпрос е изниквал в съзнанието
Коментари Харесай

Защо по-глупавите хора са винаги по-успешни?

Със сигурност най-малко един път този въпрос е изниквал в съзнанието ви. Защо някой, видимо много по-глупав и ленив от вас, е по-заможен и сполучлив? Как по този начин всичко му върви “по вода”?

Всъщност тук отключваме и една наша психическа линия, наречена проекция. Проекцията работи като предпазен механизъм, който защищава душeвността ни от нещата, които не може да превъзмогнем. Едно от тези неща са точно непознатите триумфи, написа

Защо неумишлено започваме да се дразним на непознатото благоденствие?

Ще ви дадем една съвсем всекидневно протичаща се обстановка, в която ви се постанова да спорите с човек, който се приема за много интелигентен. Но в даден миг той се предава, не разполага с повече причини и към какво прибягва? Да, той стартира да се държи зле, да ви наскърбява и да акцентира нещата, в които е по-добър от вас. Другата допустима реакция е да стартира да ви набеждава, че сте го принизили и обидили грубо, като ще ви показа в най-лошата светлина.

След всяка сходна проекция ние се отхвърляме от позиции и започваме да вървим надолу към избрани равнища, познати ни като деградация. Съществува обаче и катарзисен тип проекция. Какво съставлява тя?

Както знаем, катарзисът е смяна, филтриране, започване изначало. Но по какъв начин се вписва той в деградацията? вие снемате всички негативи от вас, обирате цялата чернилка и я хвърляте в непознатия двор в лицето на индивида, който ви е наранил с триумфа си.

Защо обаче назоваваме по-успешните от нас “глупави и безполезни”?

В реалност, тези хора в действителност се разграничават радикално от нас - по опциите, опита, ползите, знанията си. На нас самите ни е по-удобно да им лепнем тези етикети, с цел да успокоим личната си душа. Да подценяваме знанията и уменията, които имат другите единствено тъй като ние не сме осведомени с този тип активност, не приказва изключително добре за нас.

Какви хора най-често попадат в графата “глупави и безполезни, само че успешни”:

(Разбира се, за тези, които не могат да усетят иронията, я потвърждаваме)

Които не са били в казармата;

Които не са раждали;

Които не умеят да готвят;

Които са от авторитетни семейства;

Които са неграмотни;

Които не са прочели тонове книги и впрочем.

И за какво точно тези хора се оказват по-успешни от нас?

Докато ние злобеем и лепим етикети, те надграждат уменията си, осъзнават, че всеки труд е друг и изисква разнообразни познания и умения, носят си личния “кръст” и не се мешат в непознатите работи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР