Със сигурност най-преследваното от бракониери животно в света на български

...
Със сигурност най-преследваното от бракониери животно в света на български
Коментари Харесай

Това животно и бракониерският му лов в Китай донесоха на света страшната болест

Със сигурност най-преследваното от бракониери животно в света на български се нарича люспеник или панголин; на британски – pangolin, а научното му название е manis. Китайски учени считат, че е евентуален промеждутъчен гостоприемник, пренасящ новия ковид, заяви Ройтерс.

Геномът на новия ковид, изолиран от панголини, е 99 на 100 еднакъв с този при хората, заяви организация Синхуа.

Ежегодно по света са избивани над 100 000  панголина, поради вярванията в някои страни, че месото и люспите му имат чудодейни качества.

По тази причина в Азия и по-специално във Виетнам и Китай има голямо търсене на месото му. Местните считат, че то е мощен знак за мъжка потентнос, а че люспите са нещо като панацея – средство, което може да излекува всичко, от простуда до ракови болести.

За никое от тези вярвания няма научни доказателства, само че сега месото от панголин е едно от най-скъпите меса в света, а в Китай потреблението му е знак на висок статут и благосъстояние.

Панголин е отличен копач. В положение е да премине и през каменни и бетонни здания, а някои типове могат да се катерят по дървета. Поради това на езика мандарини името му се превежда като „ животното, което прокопава планини “.

Панголинът е единственият бозайник, затрупан с люспи, предпазващи го от  лъвове, тигри и леопарди, само че не и от бракониерите.

Когато се почувства заплашен, той се свива на кълбо. Езикът му стартира още от гръдната празнина и  достига впечатляващите 40см, като изплезен изцяло,  може да бъде по-дълъг от тялото на по-малките типове панголини.

Зрението му е неприятно, само че за сметка на това слухът и обонянието му са чудесно развити. Люспите му са построени от кератин и протеин и са по-здрави от човешките нокти. Панголинът умее да плува добре.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР