Със сигурност мога да кажа, че е необходима оптимизация на

...
Със сигурност мога да кажа, че е необходима оптимизация на
Коментари Харесай

Еколог от ЮНЕСКО за парк Пирин: Необходима е оптимизация на ресурсите

Със сигурност мога да кажа, че е нужна оптимизация на активите на естествен парк „ Пирин “. Имате доста красива природа и бъдещото развиване на района ще изисква усъвършенстване на ресурсите.
Това съобщи пред публицисти Херве Летие – представител на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN - International Union for Conservation of Nature) към ЮНЕСКО. Той пристигна в България, з да направи обзор на плана за План ръководство на парк „ Пирин “.
Срещата се състоя през днешния ден в Банско. В нея взеха присъединяване кметовете на Банско и Разлог, вицепремиерът и министър на стопанската система Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов.
„ Тук съм по покана на държавното управление от името на IUCN. Няколко души през днешния ден загатнаха, че би трябвало да се реализира баланс сред опазването на околната среда и стабилно социално-икономическо развиване. Това, че живеете покрай народен парк „ Пирин “ за вас е огромен късмет, само че също и огромна отговорност. Тази красива област е огромно преимущество и тя обезпечава опция за развиване на летен и зимен туризъм. Тази седмица съумях да изслушам доста хора, да събера доста документи, които ще ми разрешат да изготвя рекомендация за държавното управление, което желае да реализира този сложен баланс сред запазване на естественото завещание и обезпечаване на благополучие за локалните хора “, изясни Летие.

Той уточни, че за благополучие или злощастие той не е в България, с цел да взима решения.
„ Не мога да разреша или забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който вероятно да ви помогне. Днес по време на срещата с вицепремиера, министъра, кмета на Банско и кметовете на другите общини видях, че това е въпрос, който се преглежда на доста високо равнище. Както кметът съобщи, аз ще си свърша работата обективно и без значение. Ще направя най-хубавото, с цел да улесня вашата работа “, уточни още той.
На въпрос дали е допустимо в резултат на неговия предстоящ отчет парк „ Пирин “ да влезе в някакъв по-рестриктивен лист на ЮНЕСКО екологът с 45-годишен интернационален опит отговори, че ЮНЕСКО и IUCN имат два типа задачи. Едната е реактивна – в отговор на избрани проблеми с обекти на международното завещание. Този тип задача може да предложи включването на даден обект в листата на застрашените обекти.
„ Моята задача обаче не е реактивна, а съвещателна - по покана на държавното управление. Тоест, моята цел в този момент е да дам препоръки и съвещания на държавното управление по какъв начин да се оправи с проблемите. Впоследствие държавното управление може да вземе избрани решения, само че в моя мандат не попада задачата да предлагам включването на обект в избран лист “, сподели още той.
Кметът на Банско Георги Икономов благодари на вицепремиера Симеонов и на министър Димов, тъй като с наличието си на този конгрес те потвърждават степента на значимост на казуса и какъв брой е че желаят да го решат.
„ Аз съм уверен, че едно такова обединяване на напъните на локалната власт, на локалната общественост с държавната изпълнителна власт ще докара до верните решения. Сигурен съм, че господин Лютие ще даде справедлива оценка “, акцентира Икономов. Той сподели, че към края на срещата, която бе закрита за медии, го уведомил, че единствено за към 15 дни в парк „ Пирин “ са навлезли 27 000 автомобила и той като еколог би могъл да сметне какъв брой нездравословни излъчвания са това за планината.
„ Казах му, че това е натискът върху международното завещание, а не измислените доводи, които еколозите в България употребяват в нашия спор. Това е същинският спор - по какъв начин да понижим натиска на колите, да подтикваме електроавтомобилите и построяването на кабинков въжен превоз “, уточни Икономов.
По думите му единственото, което представителят на IUCN е предложил по време на срещата им, е да създадат една дълготрайна визия за ски зоната. „ Но ние му казахме, че не можем, тъй като проектът за ръководство на парка е извънредно рестриктивен и блокиращ. Това е, което желаеме - да създадем един по-гъвкав и по-практичен проект, който да прави оценка последващите планове, чак тогава ще имаме визия “, добави кметът на Банско.
Икономов изясни, че задачата на актуалната задача на Херве Летие е да оцени въздействието на новия проект за ръководство върху обекта на международно завещание каквото е парк „ Пирин “. И преди брифинга е провел редица срещи както в София, по този начин и в Банско.

„ Убеден съм, че оценката, която господин Летие ще даде след визитата си в България, ще бъде справедлива, неповлияна от разнообразни настроения на екологични организации, а изцяло обективно да каже дава ли ски зоната, която е издигната сега, някакво отражение на международното завещание и нашите бъдещи планове биха ли дали такова отражение. Според нас не. И най-важната гаранция за това е спазването на екологичното законодателство “, добави Икономов.
Той е безапелационен, че кметовете и локалната общественост желае по оптимален метод да употребяват естествените дадености на парк „ Пирин “, да се развиват като туристическа дестинация, само че това да става стабилно и в баланс с природата.
Попитан дали може да каже в задатък за отчета Летие сподели, че през идващите шест седмици се чака да го показа първо пред IUCN (консултативен орган към ЮНЕСКО), след това пред държавното управление на България. Най-накрая отчетът ще бъде разискван на съвещанието на Комитета за международно завещание през юни или юли тази година.
„ Това е съвещателна задача. Тоест, IUCN може да посъветва страната да предприеме някакви дейности, само че зависи от нея дали ще ги предприеме “, разясни Летие.
Относно екопротестите против построяването на втора кабинка в парк „ Пирин “ той изясни, че не може да каже какви са аргументите да се тормозят. „ Но това е въпрос, който остава забранен през последните 10 години. Нямаше да ме поканите, в случай че беше толкоз елементарно да намерите решение “, уточни Херве Летие.

Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че е в Банско, с цел да подчертае още един път значимостта на развиването на тази зона, която той назова „ икономическа зона „ Пирин “, защото тя се оформя като главен занаят.
„ Знаете поредните дейности на държавното управление във връзка с развързването на този Гордиев възел. Мой дълг е през днешния ден да се срещна с господин Херве Летие. Удовлетворен съм, че това е човек с богат професионален и житейски опит. Доколкото се срещнах с неговата биография, можем всички да разчитаме на неговата справедлива преценка, която да даде опция за фактически разрешаване на тежкия проблем с невъзможността за развиване на туризма в този миг “, уточни Симеонов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР