Със сигурност много от вас са тествали различни операционни системи

...
Със сигурност много от вас са тествали различни операционни системи
Коментари Харесай

Zorin OS демонстрира какво трябва да представлява една настолна операционна система

Със сигурност доста от вас са тествали разнообразни операционни системи на настолния си компютър. Дали ще са другите превъплъщения на Windows и MacOS, или някоя от безбройните дистрибуции на Linux, няма значение. По-големите запалянковци са се забърквали и с други самостоятелни от посочените планове.

Всяка операционна предлага в друга степен покритие на избрани цели – лекост на потребление, сигурност, успеваемост и прочие. Срещали сме не една и две операционни системи, които сме считали за “най-добри ”. Днес ще разгледаме една такава, която като че ли ли улавя най-хубавото от всички светове.

Става въпрос за платформата Zorin OS.

Zorin OS е колкото функционална, толкоз и красива. Тя кара тези, които в никакъв случай не са употребявали Linux, да се усещат изцяло като вкъщи си. В същото време им демонстрира какъв брой елегантна може да бъде една настолна операционна система. Нещо повече, Zorin OS е извънредно функционална още през цялото време.

Zorin OS се предлага в безвъзмездна и професионална версия. Zorin OS Pro включва шест разнообразни оформления на работния плот (с четири повече от безплатната версия), модернизиран видеоредактор, програмен продукт за илюстрации, благоприятни условия за обработка на аудио, програмен продукт за анимация, програмен продукт за 3D графика и резултати, опция за шерване на мишката и клавиатурата сред компютрите, шерване на работния плот към модерни тв приемници и безжични екрани и др. 

Zorin OS Pro се продава за еднократна такса от 39 $.

След като инсталирате операционната система, ще разполагате с всичко, което ви е належащо, с цел да бъдете продуктивни, като да вземем за пример:

Уеб браузър (Firefox). Пакет за групова работа (Evolution). Офис пакет (LibreOffice). Редактор на изображения (GIMP). Приложение за времето Приложение за задания

Благодарение на Flatpak (който е конфигуриран по подразбиране) можете бързо да инсталирате приложения на трети страни (като Zoom и Spotify). Става посредством инструмента за ръководство на софтуера с графичен потребителски интерфейс.

Но освен лекотата на потребление и хубостта оказват помощ на Zorin OS да се отличи. В нея има доста повече от това. Нека се потопим и да разберем за какво Zorin OS е майсторски клас в региона на настолните операционни системи.

Съдете за тази книга по нейната корица

Въпреки че не съм от хората, които съдят за книгата по корицата, Zorin OS дава положителни учредения да се направи тъкмо това. Тази десктоп операционна система има един доста специфичен трик в ръкава си. След като я инсталирате, в случай че отворите приложение, наречено Zorin Appearance, ще откриете, че можете да избирате от разнообразни оформления на работния плот. 

Безплатната версия (Zorin OS Core) предлага общо четири разнообразни оформления на работния плот в две версии – две оформления, въодушевени от KDE Plasma, и още две, сходни на GNOME.

Ако закупите платената версия (Zorin OS Pro), ще получите още четири оформления.

Те са въодушевени от MacOS, ChromeOS, Ubuntu и обичайното оформление на Windows. 

Приложението Zorin Appearance ви разрешава също по този начин да конфигурирате тематиката на работния плот, да активирате анимациите, да преместите бутоните на заглавната лента, да конфигурирате действието на клавиша Super, да конфигурирате иконите на работния плот и да персонализирате шрифтовете на работния плот. 

За множеството хора дизайнът по дифолт е задоволително грациозен и комфортен, без спомагателни настройки.

Всичко просто работи

Твърдението „ Всичко просто работи “ не трябва да бъде аршин за това дали нещо би трябвало да се употребява, тъй като всяка операционна система би трябвало „ просто да работи “. Но от време на време се сблъсквате със програмен продукт, който работи толкоз добре, че съвсем забравяте какво употребявате. Това е най-хубавият метод, по който мога да опиша Zorin OS. Необходими са единствено няколко минути с този десктоп, с цел да забравите изцяло, че употребявате Linux. Операционна система, която в миналото беше наричана операционна система, особено основана за елитни хакери и разработчици. 

Zorin OS не просто работи, тя работи с лекост и великолепие, към които доста други операционни системи би трябвало да се стремят.

Просто влезте в системата и се заемете с работа. Например шерването на директория в мрежата е толкоз просто, едвам щракнете с десния бутон на мишката върху досието, да изберете Local Network Share (Споделяне в локалната мрежа) и да следвате напътствията. 

Zorin OS даже прибавя вашия консуматор към Samba, тъй че не е належащо да се притеснявате за стартирането на терминален прозорец и издаването на командите sudo smbpasswd -a $USER и sudo smbpasswd -e $USER.

Нещо, за което би трябвало да се погрижите в множеството други дистрибуции. 

Тъй като Zorin OS е основана на Ubuntu Linux, можете да сте сигурни, че тя ще остане постоянна и лесна за потребление. Въпреки че има доста дистрибуции на Linux (като Linux Mint и Ubuntu), за които мнозина настояват, че са най-хубавите за нови консуматори, бих споделил, че всички те бледнеят спрямо това, което предлага Zorin OS. 

И всичко това, без да разясняваме Lite версията, която съживява доста остарели компютри. Операционната система е извънредно ориентирана към поверителността и не събира никакви персонални данни. Има много обширна поддръжка на Windows приложения. С лекост може да играете на всевъзможни игри посредством Steam, Lutris, Epic Games, Itch.io и GOG. Операционната система идва с графични драйвери за Nvidia, AMD и Intel. Има гейм оптимизации, които вършат гейминга още по-задоволяващ. Има забавна интеграция сред платформата и мобилни устройства – Zorin Connect.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР