Със сигурност мачът между България и Сърбия е по-специален за

...
Със сигурност мачът между България и Сърбия е по-специален за
Коментари Харесай

Заги: Иска ми се и България, и Сърбия да играят на Евро 2024

Със сигурност мачът сред България и Сърбия е по-специален за Златомир Загорчич. Той а роден в Нови Сад през 1971 година, само че цели 13 години от неговия живот минават в България - 6 като футболист и близо 7 като треньор. Нещо повече - той записа 23 мача за нашия народен тим, като даже взе участие на Евро 2004. Заради това " Мач Телеграф " се свърза с някогашния ментор на Славия, който приказва по всички забавни тематики, както и засегна най-важната - подмладяването.
 Херо: Футболът у нас ще се усъвършенства, когато се изкоренят корупцията и уредените мачове!
Херо: Футболът у нас ще се усъвършенства, когато се изкоренят корупцията и уредените мачове!

Г-н Загорчич, какъв е коментарът ви за равенството на България с Литва?

- Успях да проследя цялата среща. За страдание България не можа да пободи в този дуел. Създадоха доста обстановки пред противниковата врата и трябваше да отбележат втори гол, с който да завоюват мача. Не съумяха да осъществят тези обстановки и в този момент ще бъде доста по-трудно в мача против Сърбия. По всяка възможност идната среща ще е доста тежка, а при една победа над Литва играчите на Младен Кръстаич щяха да влязат с по-добро въодушевление. Предстои да разберем по какъв начин ще се развият нещата.

Във вторник България са изправя против Сърбия. Какво очаквате да видите в този конфликт?

- Със сигурност Сърбия е по-силен тим, в сравнение с Литва. Няма да бъде по никакъв начин лек мач нито за Сърбия, нито за България. В този дуел и един гол може да реши крайния излаз. Този, който съумее да вкара първи, ще има голямо преимущество над съперника. Но чакам да забележим доста попадения в тази среща. Според мен ще бъде равносилен мач, тъй като двата тима играят със сходни тактически схеми. Разликата само е в играчите, с които разполагат сърбите. Ако те влязат в мача с въодушевление, за България задачата ще бъде извънредно сложна.

Вие сте сърбин, който е играл за България. Трудно ли ще му бъде на Младен Кръстаич да се изправи против родината си и да пази ползите на нашата татковина?

- Трябва да се гледа на тези неща по професионален метод. Младен Кръстаич е експерт, а в този момент е селекционер на България. Сигурен съм, че ще направи всичко допустимо, с цел да завоюва трите точки. Те ще бъдат доста значими за България. На мен ми се желае и двата тима да съумеят да се класират на европейското състезание. При тази обстановка, в случай че България се поздрави с победа, ще се приближи до тази цел. Има още мачове до края на квалификациите. Ясно е, че в срещата любимец е Сърбия, само че във футбола всичко се случва. Видяхме, че и Унгария играе доста мощен футбол, макар че не съумя да победи Черна гора (0:0) като посетители. Имат доста положителни футболисти. Да, в този момент в националния тим на България играят доста млади момчета и се пробват да подмладят състава. Опитват се да основат тим, който ще може вероятно идващите години да успее да се класира на огромен конгрес, тъй като към този момент мина доста време, откогато не сме гледали България на подобен. Със сигурност има доста играчи с положителни качества в националния и ще ги разпрострат след време. Постоянно се написа, че играят прекомерно доста чужденци в клубовете в България. Аз съм на същото мнение. Особено в топ тимовете. Оттам идват доста проблеми за българския футбол. Това, което мисля, е, че има още млади играчи, които имат капацитет и качества за националния тим. Работих в Славия и там има доста перспективни момчета. Всички те имат качества и се надявам един ден да станат титуляри в националния тим на България. От това, което гледах в срещата с Литва, мога да кажа, че имат концепция, само че липсва опитът. Във всички тези обстановки, които сътвориха, се видя, че липсва опит. Ако го имаха, съм сигурен, че щяха да осъществят най-малко още един гол. Трябва да се прояви самообладание, тъй като ще мине време. Ще има интервал, който няма да бъде прелестен за българския футбол, само че това е пътят. Като вероятност за мен персонално е положително.

Липсваше ли им самочувствието на играчите в срещата с Литва?

- Ами няма по какъв начин да се чака от момчета, които дебютират за националния тим да имат самочувствието на огромни футболисти. Всичко идва с мачовете. Колкото повече срещи изиграят, сигурно ще им се вдигне самочувствието. Победите ще дойдат рано или късно. Това са естествени неща във футбола. Ще се върна още веднъж към тематиката с чужденците в българския футбол. Те от години са доста. За мен от там идват доста проблеми.

Какви са мощните и слабите страни на България и Сърбия?

- Опитът на сръбските футболисти е доста по-голям. Самочувствието на тима на Сърбия е сигурно доста по-голямо, в сравнение с тима на България. Все отново Сърбия беше и на международно състезание. Почти всичките футболисти в националния тим на Сърбия играят в огромните шампионати и са изиграли доста такива мачове с огромен залог. Това е голямо преимущество за тима. Те знаят по какъв начин да работят в такива срещи, а и качеството на играчите е по-голямо. За да играят в тези шампионати, сигурно имат класата. От друга страна в състава България тези неща липсват. Нямат доста играчи, които могат да се похвалят, че са играли или играят в топ състезание. В този мач ще би трябвало българските момчета да покажат голямо предпочитание, с цел да го вземат. Няма да им бъде елементарно. Не бива да отварят пространства, тъй като по този метод ще разрешат на съперника да ги накаже и да осъществя гол. Тогава може да стане доста неприятно за футболистите на Кръстаич.

Това, че срещата е в Разград, ще са отрази ли по някакъв метод съгласно теб?

- Това, че България е хазаин е преимущество сигурно. Пред лична аудитория се играе доста по-лесно. Дано стадионът да се изпълни и да има доста хора на трибуните. Надявам се да стане прекрасен дуел. Като хазаин имаш преднина по отношение на съперника, почитателите ти вдъхват убеденост и ти дават въодушевление, което може да въодушеви дадените играчи и те да надскочат себе си. Играл съм за България, а съм роден в Сърбия. Това, което на мен ми се желае, е и двата тима да се класират за Евро 2024 и ще им притискам палци. Желая им доста триумф!
 Стоичков прикани почитателите да поддържат националния тим
Стоичков прикани почитателите да поддържат националния тим

Той прикани хората да поддържат националния ни тим, макар че не върви доста добре в квалификационния цикъл за Евро 2024

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР