Със сходни позиции със значителни допирни точки реагираха на новината

...
Със сходни позиции със значителни допирни точки реагираха на новината
Коментари Харесай

ГЕРБ, БСП и ИТН против извънредното заседание на СОС в понеделник

Със сходни позиции със обилни допирни точки реагираха на новината за в понеделник на Столичния общински съвет (СОС) обичайните политически съперници от Българска социалистическа партия и ГЕРБ.

По-рано през днешния ден стана ясно, че краткотрайният ръководител на СОС Грети Стефанова е изпратила писмо до всички общински съветници след отчет от кмета Васил Терзиев касаещ санирането. Той предизвестява, че крайният период за приемане на планови оферти по Процедурата за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд изтича на 16-ти януари. В тази връзка съветниците би трябвало да дадат мандати на районните кметове за програмата за саниране.

В позиция на общинските съветници от ГЕРБ-СДС се акцентира, че кметът Васил Терзиев не познава нито пълномощията си, нито отговорностите си, а импортираният отчет за санирането бил фрапиращ образец за непросветеност и управнически безпорядък .
 Вили Лилков подтикна ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да създадат сглобка за София
Вили Лилков подтикна ПП-ДБ-СС и ГЕРБ да създадат сглобка за София

Да поведат Столичния общински съвет

Те допълват, че съгласно тях дезпомощността постоянно е плод на непросветеност. Според ГЕРБ-СДС това е единственото пояснение за изпратеното от ПП-ДБ-СС искане за събиране на групите в СОС на 15 януари за разглеждане на отчет от кмета Терзиев.

" Изпратеният документ е фрапиращ образец за това, че Васил Терзиев не познава нито пълномощията си, нито отговорностите си като кмет. Предоставеният ни " отчет ", озаглавен " Невъзможност за упълномощаване на районните администрации на Столична община като водещи сътрудници по планове по Процедура BG-RRP-4.023 " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий II ", демонстрира достигнатото равнище на управнически безпорядък и непросветеност от страна на подателите ", се акцентира в позицията

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС дефинират импортирания от Васил Терзиев отчет като ненужен. По думите им е редно да градоначалникът и екипът му от зам.-кметове знаят, че определеният за кмет на Столична община може да делегира свои пълномощия на кметовете на региони по закон и по тази причина не се нуждае от позволение (решение) от СОС.
 Терзиев не изключи диалози и с Борисов и Нинова за началник на СОС
Терзиев не изключи диалози и с Борисов и Нинова за началник на СОС

Докато ГЕРБ и Българска социалистическа партия единствено подлагат на критика нямало да има ръководител

" На второ място импортираният от господин Терзиев " отчет " не е отчет . Изпратеният ни документ не има нито предмет, нито съдържа план за решение. Последното е наложителна част за всеки отчет, който демонстрира каква е волята на вносителя, в тази ситуация кмета, препоръчана за разглеждане от съвета ", декларират съветниците. За тях е необяснимо по какъв начин трима настоящи зам.-кметове са подписали документ, който бил правно неразбирателство и с това подвели самия Терзиев.

Освен това импортираният от кмета документ не бил незабавен. От ГЕРБ-СДС не могат да си обяснят е за какво в петък вечер кметът се сетил, че срокът изтича след 3 дни, като ден по-рано Терзиев и съветниците от ПП-ДБ-Спаси София и " Синя София " поискали идващото съвещание на СОС да е на 25 януари. " Подобно държание носи всички белези на безредица и непросветеност, което е неприятен отзив за управническите качества на новия екип, виновен за София ", се акцентира в позицията.

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС показват, че държанието на ръководещите е безконтролно и към хилядите столичани, живеещи в блокове, които могат да бъдат санирани по оповестената стратегия. Те допълват, че неналичието на осведомителна акция от страна на Общината към жителите е тематика, която ще употребяват в следващи запитвания към администрацията.
 ГЕРБ още веднъж чакат алена женитба в СОС
ГЕРБ още веднъж чакат алена женитба в СОС

Кризата даже не била политическа, а управническа

" Многократно предупреждавахме, че политическата рецесия, основана от спечелилите избори ПП-ДБ-СС, се трансформира в управническа. Това, за жалост, към този момент е реалност. София се нуждае от работещ Общински съвет час по-скоро, а това включва и ясно болшинство, което да носи отговорност за ръководството на столицата ", се декларира в позицията.

Според ГЕРБ-СДС ръководещите в столицата ПП-ДБ и " Спаси София " са обезверени. " Затъват в безпорядък и непросветеност - това не може да бъде прикрито нито от измислени " рецесии ", нито от ултиматуми ", допълват от обединението.

Съветниците от " Българска социалистическа партия за България " от своя страна разясняват изключителното съвещание на СОС по този начин: " Притеснителен е фактът, че след два месеца ръководство, администрацията на Столична община работи като пожарна команда, пишат социалистите в отговор на поканата за нова дата на първото съвещание на СОС на 15-ти януари, вместо на 25-ти, както беше решено на сесията на 11.01.2024 година "

И те са на мнение, че в Столична община царува непросветеност и управнически безпорядък.
 ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС готвят сглобка и в Столична община, недоволстват от Българска социалистическа партия
ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС готвят сглобка и в Столична община, недоволстват от Българска социалистическа партия

От Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " няма да вземат участие допълнително диалози

Уведомлението, че Столичният общински съвет би трябвало да се събере на съвещание в понеделник е било изпратено на електронната поща на ръководителя на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков на след 17:00 часа 12 януари.

В него се посочвало, че " по предложение на госпожа Грети Стефанова общинският съвет следва да се събере на 15.01.2024 година, поради крайния период за приемане на планови оферти по Процедура BG - RRP-4.023 " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий II ", който изтича на 16.01.2024 година ". В същия имейл бил прибавен документ, наричан " отчет ", като се изисквало удостоверение за наличие на общинските съветници .
 Омбудсманът сигнализира за всеобщи тъжби поради отхвърлени планове за саниране
Омбудсманът сигнализира за всеобщи тъжби поради отхвърлени планове за саниране

Диана Ковачева сезира Министерство на регионалното развитие, две парламентарни комисии и други институции

" За осъществяване на съответния план с краен период 16.01.2024 година, се внася информация до кмета на Столична община на 12.01.2024 година Не се познава нормативната уредба, царува управнически безпорядък и проличава липса на подготвеност ", пишат в отговор социалистите. " Опитът, за следващ път да се насочи казуса към Столичния общински съвет е и опит да се прикрие пред обществото безсилието на първата политическа мощ в СОС да реализира болшинство за ръководство на града ", разясняват те.

Писмо с отговор на поканата за съвещание на СОС на 15-ти януари е изпратено през днешния ден от Иван Таков до всички общински съветници в СОС.

От групата на " Българска социалистическа партия за България " са безапелационни, че ще изложат позицията си и на съвещание в понеделник, в случай че се събере нужният кворум за провеждането му.
 Нови избори за общински съветници в София няма да има, успокоява Пламен Данаилов
Нови избори за общински съветници в София няма да има, успокоява Пламен Данаилов

Първата политическа мощ би трябвало да търси метод за сформиране на болшинство и поддръжка за своите хрумвания и политики

Темата разяснява и Пламен Данаилов от групата на Има Такъв Народ в СОС: " Вчера, в края на работния ден, който е и краят на работната седмица, по е-мейл се получи покана за изключително съвещание на общинския съвет на 15.01 (понеделник), с претекст взимане на незабавно решение. Оставяме на страна, че общинският съвет не е избрал ръководител и не е формирал непрекъснати комисии, което значи, че не може да вземе сходно решение. Оставяме на страна, че изпратеният отчет, въз основа на който се желае привикване на изключително съвещание, не дава отговор на правилника за работа на СОС и всъщност не съдържа решение. "

За Има Такъв Народ е извънредно притеснително, че въпросът даже не е бил показан на срещата в кабинета на кмета на 10 януари и на съвещанието на СОС на идващия ден.

Според Данаилов това води до извода: " Или по този начин създалата се обстановка манифестира хаоса в работата на Столична община , или става въпрос за опит за в допълнение нагнетяване на напрежението сред общинските съветници в СОС. "

По думите му във всеки случай губещи са жителите на столична община и определените за техни представители не трябва да допускат това да продължава. Пламен Данаилов добавя, че общинските съветници от Има Такъв Народ " от ден първи " са показали решение за излизане от обстановката. Той отсича, че съветниците от партията няма да участват на сходни съвещания , а единствено и само на такива, които дават отговор на закона и правилника на СОС.

" Надяваме се сътрудниците скоро да осъзнаят своята отговорност и да проявят повече конструктивност и подготвеност за съдействие в името на жителите на Столична община ", акцентира Данаилов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР