Със сегашните темпове равенството между мъже и жени ще бъде

...
Със сегашните темпове равенството между мъже и жени ще бъде
Коментари Харесай

Равенството между половете е на 100 години разстояние, но България се подобрява

Със сегашните темпове равенството сред мъже и дами ще бъде реализирано след 100 години.

Това демонстрират данни на Световния стопански конгрес. По притеснителното в статистиката е, че за пръв път от 2006, когато организацията стартира да прави такива калкулации, разликата се усилва.

NYT: Защо дамите бяха по-доволни от секса през социализма

Възрастовата дискриминация на дамите стартира на 40 години

В България обаче обстановката се усъвършенства, най-малко съгласно СИФ. Страната ни заема 18-то място в света по обезпечаване на равни благоприятни условия за мъже и дами.

Основна причина е повишението у нас на политическото посланичество на дамите у нас през последната година.

Данните се събират от 144 страни, като обгръщат икономическите благоприятни условия (заплати, претовареност по сектори), образованието, опазването на здравето и представителството в политиката.

The global gender gap widened last year for the first time since 2006, WEF says https://t.co/33JAWgz9lJ pic.twitter.com/64aL7UlFf6
— Bloomberg (@business) November 2, 2017
Общите калкулации демонстрират, че в международен мащаб дамите разполагат с 68% от опциите, налични за мъжете. Миналата година този дял е бил 68,3%.

Поради това е понижен и прогнозния интервал за елиминирането на разликата във опциите за другите полове, който през 2016 е изчисляван на 83 години.

Равенството е най-близко в сферите на здравето и образованието, само че икономическите благоприятни условия и присъединяване в политиката наподобяват трайно доминирани от мъжете.

Изчисленията сочат, че на дамите ще им трябват 217 години преди да получават заплати като тези на мощния пол.

The global gender gap has widened in the past decade and will take 100 years to close, a new study says https://t.co/WmlzGYpyqs pic.twitter.com/yKjgRDPjh1
— Financial Times (@FT) November 1, 2017
В общ проект най-прогресивни са скандинавските страни. В Исландия разликата във опциите се пресмята на 12%, а Норвегия, Финландия и Швеция също са измежду първите пет страни в класацията.

Може би неочакван четвърти е Руанда с 18% разлика. Там дамите заемат три на всеки пет места в Народното събрание, което сега е най-високият подобен дял в света.

Другите страни в Топ 10 са Никарагуа, Словения, Ирландия, Нова Зеландия и Филипините.

Най-лошо е ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка. Раздираната от революция страна Йемен е последна в класацията.

The gender gap at work https://t.co/vKDpVVm3DT pic.twitter.com/gfM7KjJzAs
— Eyewitness News (@ewnupdates) November 2, 2017
След Словения точно България е страната с най-вече усъвършенствания в обезпечаването на равни благоприятни условия. Позицията ни в общия показател се е повишила с над 20 места до 18-то място.

„ Това се дължи на обилни усъвършенствания в субиндекса „ Политическо овластяване” и по-конкретно на нарасналото полово тъждество в заеманите министерски и депутатски места”, написа в отчета на СИФ.

В него се акцентира, че дамите в държавното управление са 52% от състава му. В тези калкулации съвсем сигурно се имат поради и зам.-министрите и други админи в Министерски съвет, защото в самия кабинет на Бойко Борисов има 5 дами от общо 21 индивида.

У нас обаче продължава да има проблеми с полово неравноправие в работната среда, както демонстрираха данни на Министерството на труда и обществената политика.

The key to closing the gender gap? Putting more women in charge https://t.co/LY0O0mmygR #gendergap17 pic.twitter.com/OjSe4R9sXg
— World Economic Forum (@wef) November 2, 2017
В политиката не е изненадващо, че нови демократични водачи на огромни страни като Канада и Франция усилват наличието на дами в ръководството. Такъв е казусът при канадския министър председател Джъстин Трюдо и френския президент Еманюел Макрон.

Обратното, след идването на власт на Доналд Тръмп в Съединени американски щати да вземем за пример женското посланичество в американската власт е на най-ниското си равнище за последното десетилетие.

Докладът регистрира, че разликата в заплащането на мъжете и дамите не се дължи единствено на дискриминация при определянето на заплатите, а и на обстоятелството, че дамите е по-вероятно да се занимават с неплатена или почасова работа.

Use our heatmap to explore the gender gap around the world https://t.co/bIejhoa4ek #gendergap17 pic.twitter.com/RGlIx3IIm9
— World Economic Forum (@wef) November 2, 2017
Наред с това те са ангажирани в по-зле платени специалности и е по-малко евентуално да са измежду висшите ръководители на частни компании.

В балканската страна Словения има най-малка разлика в заплащането – там приходите на дамите се равняват на 80,5% от тези на мъжете.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР