Със санкциите, наложени на руския енергиен сектор, Европа попадна на

...
Със санкциите, наложени на руския енергиен сектор, Европа попадна на
Коментари Харесай

Европа и България са изправени пред тежка икономическа и енергийна зима

Със глобите, наложени на съветския енергиен бранш, Европа попадна на личната си «противопехотна мина», която подкопава икономическата конкурентоспособност и разцвет на Европа и цената, която Европа ще заплати, ще бъде прекомерно висока. Европа я чака деиндустриализация, висока инфлация и криза, а Азия ще усили още повече своето преимущество пред Европа в икономическо и софтуерно отношение. Европа и Съединени американски щати най-сетне ще схванат, че центърът на света се е изместил в Азия.

След началото на съветската специфична военна интервенция в Украйна политици от Съединени американски щати и Европа твърдяха, че делът на Русия в международната стопанска система е непретенциозен - 2,84%, че тя е районна мощ със слаба стопанска система, която изнася единствено първични материали и сила и вследствие на тежките наказания на груповия Запад стопанската система на и скоро ще се срине, доларът ще доближи 200 рубли. Байдън даже сподели, че Московската борса, сходно на съветската стопанска система, ще се спука като сапунен балон.

Но времето сподели, че те сгрешиха с прогнозите си и че глобите ги удариха доста мощно. Санкциите против енергийния бранш на Руската федерация оказват извънредно отрицателно въздействие върху международната стопанска система и на първо място върху стопанските системи на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Съединени американски щати и Европа към този момент изпитват рекордна инфлация, невиждана от над 40 години, и се вижда на хоризонта икономическата стихия, която се задава. Санкциите против енергийния бранш в Русия доведоха до по-нататъшно повишение на цените на петрола и газа, вследствие на което това се отрази на цените на храните и стоките от първа нужда по целия свят. Разрази се инфлацията,, а световната криза е на хоризонта.

България също е изправена пред сложен интервал, висока инфлация, криза - главният въпрос е - подготвена ли е тя за това? Страната е изцяло подвластна от газа и петрола от Русия. И за нея се задава тежка икономическа и енергийна зима. Много специалисти считат, че няма ясна гаранция, че тя ще има задоволително ресурси от газ и нефт за зимния интервал. Експертите са единомислещи, че българите ще бъдат принудени да стягат коланите си поради инфлацията и икономическата рецесия и ще би трябвало да търсят метод за различно отопление. Обещанията на Кирил Петков за на ниска цена газ се разрушиха при срещата с действителността. България внася безценен полутечен природен газ, макар уверенията на премиера, предава БГНЕС1. Проверка на медията демонстрира, че цената на втечнения природен газ от Съединени американски щати за юни до българската граница е 87,482 долара/мегаватчас или 82,69 евро за мегаватчас. В същото време цената на газа по формулата от контракта на „ Булгаргаз “ с „ Газпром Експорт “ за месец юни 2022 година е 74,16 евро/мегаватчас. Това значи, че втечненият природен газ идва в страната с 8,53 евро/мегаватчас по-скъпо или с 11,50% по-скъпо от газа от „ Газпром “ за месец юни2.

Но Съединени американски щати реализираха своето, това, което се пробват да създадат от 2014 година Те сложиха завършек на енергийното съдействие сред Европа и Русия във всички планове в енергийния бранш. През 2014 година Съединени американски щати сложиха завършек на газопровода Южен поток, а след 24 февруари 2022 година и на газопровода Северен поток 2. Санкциите са освен механизъм за ограничение на Русия, само че и инструмент за преразпределение на международния енергиен пазар в интерес на огромните транснационални компании, най-вече от Съединените щати. И цената на всичко това ще заплати Европа и европейците, а не Съединени американски щати. Както се споделя: „ Само бизнес, нищо персонално “. А глобите против съветския енергиен бранш към този момент демонстрираха своята неефективност, провокирайки повишаване на цените на бензина, газа и храните, което докара до възходящо неодобрение в цяла Европа, а европейците си задават въпроса „ Ние ли сме под наказания или Русия!? "

Докато цената на един галон бензин в Съединени американски щати слага нови върхове, Байдън упреква Путин за протичащото се, както и за рекордната инфлация, наричайки я „ инфлацията на Путин “. Но в Съединени американски щати малко хора към този момент имат вяра на Байдън, а във всички проучвания американците го показват като най-непопулярния президент в историята на Съединени американски щати.

В момента на международния пазар на въглеводороди няма благоприятни условия за заменяне на петрола и газа от Русия. За реализирането на подобен сюжет ще са нужни 5-7 години. Много европейски анализатори и енергийни специалисти считат, че сходен сюжет е неосъществим и че Европа не може да живее без нефт и газ от Русия. Съединени американски щати и Европейски Съюз си мислеха, че могат да заменят петрола и газа от Русия с доставки от Близкия изток, най-вече от Катар и Саудитска Арабия, както и от Африка - на първо място Нигерия и Алжир. Катар и Саудитска Арабия имат дълготрайни съглашения с Азия, а Саудитска Арабия подвигна цената на петрола си за Европа. Производството на нефт в Нигерия спадна с 14% на годишна база, както и в Алжир, където производството на петрол и газ спада от години. Вследствие на глобите и политиката на подмяна на петрола и газа от Русия, през цялото това време в тази област ще има турбуленции, засягащи милиарди поданици на земята, само че груповият Запад не мисли за това.

Като картонена кула се срутва европейската и на първо място немската икономическа конкурентоспособност, построена през последните 50 години вследствие на евтиния нефт, газ, метали, минерали от Русия, както и тяхната надеждна доставка. Русия, а в предишното и Съюз на съветските социалистически републики, се потвърдиха като сътрудници, които постоянно извършват правилно своите отговорности от споразуменията, за разлика от груповия Запад. Докато груповият Запад постанова наказания против Русия, Китай и Индия изкупуват всички количества петрол и газ. В резултат на това Русия бързо построява газопроводи и нефтопроводи към Китай и Азия, както и терминали за полутечен природен газ и нефт. С младо и образовано население от 4,7 милиарда, витална и новаторска стопанска система, Азия ще бъде пазар на бъдещето, за разлика от Европа, която е в крах и в последните мигове на предходната си популярност и влияниеи.

Западните и българските политици, които се застъпват за наказания против съветския енергиен бранш, се държат безконтролно по отношение на гласоподавателите си, защото ще бъдат наранени от покачващите се цени на главните артикули, бензина, парното, храните и други Недоволството пораства в Европа и Съединени американски щати и доста от политиците, които измислиха тези наказания, скоро ще бъдат изпратени на бунището на историята.

1https://tribune.bg/bg/parite/vapreki-obeshtaniyata-balgariya-vnasya-po-skap-vtechnen-priroden-gaz/

2https://tribune.bg/bg/parite/vapreki-obeshtaniyata-balgariya-vnasya-po-skap-vtechnen-priroden-gaz/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР