Със съдействието на Министерството на енергетиката „Русгеоком БГ“ АД и

...
Със съдействието на Министерството на енергетиката „Русгеоком БГ“ АД и
Коментари Харесай

Продължава диалогът между „Русгеоком БГ“ и протестиращите срещу добива на газ зърнопроизводители от Добричко


Със съдействието на Министерството на енергетиката „ Русгеоком БГ “ АД и зърнопроизводителите от добричкия район реализираха единодушие регулярните срещи сред тях да продължат, с цел да се разсее всякакво подозрение, че околната среда може да бъде нечиста от възможен предстоящ рандеман на газ. В срещата в МЕ през днешния ден участваха заместник-министрите на енергетиката и на околната среда и водите Красимир Първанов и Николай Кънчев, представители на компанията и на браншови организации на зърнопроизводителите от района, заяви пресцентърът на енергийното министерство.

Припомняме, че до 2014 година „ Русгеоком БГ “ АД извърши проучвателни действия за петрол и природен газ в блок „ Добрич “, ситуиран на територията на едноименната област. През февруари 2014 година сдружението е подало в тогавашното Министерство на стопанската система и енергетиката заявление за вписване на комерсиално изобретение „ Находище на природен газ Спасово в блок Добрич “. За издаване на комерсиално изобретение е належащо сдружението да показа в Министерството на енергетиката влезнало в действие решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). В момента в разнообразни обитаеми места в област Добрич се организират публични разисквания на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, съпроводени с неодобрение и подозрения измежду локалното население, че възможен предстоящ рандеман може да повреди околната среда. Местните хора са обезпокоени и от обстоятелството, че, съгласно тях регионът е мощно сеизмичен и не е подобаващ за сондажи.

До момента е извършена дълга процедура напълно в сходство със закона, сподели заместник-министър Първанов по време на срещата. Той изрично заявява, че страната е поръчител за спазването на нормативните условия и никакви дейности няма да бъдат подхванати в прорез с тях.

Още преди да бъде стартирана активността по търсене и изследване през 2003 година са направени две широкомащабни сеизмични проучвания на региона и заснемания на екологичната конюнктура, споделиха от „ Русгеоком БГ “. Тогава не е имало възражения против проучвателните действия. От компанията разясниха, че по време на сондирането се следят в действително време над 60 индикатора и показаха подготвеност да обезпечат нужната техника, в случай че хората изискат да се включат в това наблюдаване.

Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда има за цел да разсее подозренията и да сближи позициите, тъй че да бъде непокътнат публичният интерес, сподели по време на срещата заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев. Той подчертава и върху обстоятелството, че сега тече единствено един от стадиите на законовата процедура, която планува и възможен идващ рандеман също да бъде подложен на Оценка на въздействието върху околната среда. В отговор на някои подозрения измежду протестиращите заместник-министър Кънчев изрично разгласи, че не става дума за рандеман на шистов газ. „ Има законова възбрана за това и не могат да се вършат нито изследвания, нито рандеман “, заключи той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР