Със пред подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и смелите

...
Със пред подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и смелите
Коментари Харесай

Казанлък почете подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и славните четници

Със пред подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и смелите четници стартира формалното честване за отбелязване на 153 години от славната борба на четата на връх Бузлуджа.

„ Тази година успяхме за следващ път да се съберем още веднъж тук. “, означи за сложните месеци през 2020 година в словото си доктор Чавдар Ангелов, шеф на Национален природонаучен музей „ Шипка – Бузлуджа “. Той напомни последното стълкновение на Бузлуджа (връх Хаджи Димитър): „ Те губят сражението, само че в последна сметка печелят войната. Случилото се тук евентуално отваря пътя към свободата, случила се единствено 10 години по-късно. “, уточни доктор Ангелов. Той означи, че Хаджи Димитър се трансформира в легенда още приживе: „ Може би, за това способства и прелестното едноименно стихотворение на огромния Христо Ботев. “
 Община Казанлък уважава 153 години от гибелта на Хаджи Димитър с богата стратегия Община Казанлък уважава 153 години от гибелта на Хаджи Димитър с богата стратегия
В навечерието на тържественото честване на 153 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета се обръщаме към родолюбивите казанлъч...

Публиката си напомни приемствеността на делото на четниците с делото на Левски и основаването на революционните комитети. „ Да помним тяхното единение зад свидната цел за българската независимост! Заветът на Хаджи Димитър е жив и ние сме длъжни да отдадем респект! Да се равняваме по тях! “, прикани шефът на Национален природонаучен музей „ Шипка - Бузлуджа “.

Честванията започнаха със заупокойна панихида в памет на героите отслужиха духовници от казанлъшката епархия.

Членовете на Национално сдружение „ Традиция “ показаха историческа възстановка на славната борба. Възстановката бе готова от Регионален клуб „ 23 ПШП – Казанлък “, с присъединяване на районни клонове на сдружението в цялата страна.

Събитието почетоха заместник-кметът на Казанлък Драгомир Петков, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Деян Дешков, общински съветници, представители на Общинското управление, културни институти, патриотични организации и родолюбиви жители. Всички те се поклониха пред паметника на Хаджи Димитър и сервираха венци и цветя.
 Честваха 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (СНИМКИ) Честваха 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (СНИМКИ)
Стотици се поклониха пред подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от преди 151 години под връх Бузлуджа.За осма поредна год...

Честването приключи с освещаване на обичайния ритуален курбан.

Тържественият съботен ден стартира с по едно и също време поднасяне на цветя пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. „ 23 Пехотен Шипченски полк “, пред паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад „ Севтополис “ и пред Паметника на починалите казанлъчани през войните в парк „ Розариум “.

Организатори на историческото събитие са Община Казанлък, Регионален клуб „ 23 Пехотен Шипченски полк “, Национален парк-музей „ Шипка – Бузлуджа “ и Исторически музей „ Искра “.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР