Със или без син талон, цените на горивата вървят нагоре.

...
Със или без син талон, цените на горивата вървят нагоре.
Коментари Харесай

Цените на горивата скачат, увеличението ще продължи още три седмици

Със или без наследник ваучър, цените на горивата вървят нагоре. Само за последната седмица има сензитивна смяна на цените по колонките на бензиностанциите. Тенденцията е за растеж на съвсем всички типове горива на пазара.

Според данните на профилирания уебсайт, който следи цените в цялата страна, най-вече е поскъпнал пропан бутанът – с към 25 стотинки на литър за последния месец. В момента той се търгува за 1,12 лева./л. Актуалната цена на бензин А95, е приблизително 2,69 лева./л. При него повишаването е с 13 стотинки. С 19 стотинки по-скъп е и дизелът.

Основната причина за по-скъпите горива е, че цената на суровия нефт на международните тържища пораства. А за това способства намаляването на добивите от страните, експортьорки на нефт. В същото време потреблението в Китай и Съединените щати внезапно се е нараснало.

Мартин е водач от три месеца. Кара колата на татко си. Зарежда я с пари от бюджета на фамилията. Въпреки това е усетил покачването на цените. Притеснени от постъпването са и таксиметровите водачи. Йордан пресмята, че разходът му за гориво на месец е към 1200 лв..

Според статистиката най-вече се е покачила цената на пропан бутана, следвана от тази на дизела и на най-масовия вид бензин.

„ През последните 15 дни цените на главните горива се усилиха с 25 стотинки “, признава Димитър Хаджидимитров, който е притежател на бензиностанция.

Освен премахването на нулевия данък за втечнения нефтен газ, друга причина за растежа на колонката е и цената на суровия нефт. На международните тържища вид Brent се търгува за 85 $ на барел.

„ Цената на суровия нефт се покачва в границите на 10 $ единствено за 2-3 седмици. Намалени бяха добивите както на арабските страни, по този начин и на Русия. Това незабавно се отрази на пазара и комбинирано с едно увеличение на потреблението в Китай – резултатът е явен “, разяснява Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. „ В същото време запасите в Щатите понижиха с към 22 %, което е рекордно понижаване на запасите за последните 15 години “, добавя Хаджидимитров пред NOVA.

По думите на икономисти по-скъпите горива могат да забавят темпа, с който спада инфлацията. „ Цените на горивата са един от главните съставни елементи на показателя, който мери изменението на цените – показателят на потребителските цени. Тоест, в случай че порастват горивата, това ще се отрази на този показател, и инфлацията може да се окаже по-висока, в сравнение с другояче би била “, безапелационен е Стоян Панчев.

Прогнозите са, че горивата ще продължат да нарастват през идващите 2-3 седмици.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР