Със 76% от преброените гласове, министърът на икономиката Серхио Маса

...
Със 76% от преброените гласове, министърът на икономиката Серхио Маса
Коментари Харесай

Министърът на икономиката на Аржентина Маса води пред популиста Милей при преброяването на президентските гласове

Със 76% от преброените гласове, министърът на стопанската система Серхио Маса поведе предварително на президентските избори в Аржентина в неделя с 35,9%.

Десният популист Хавиер Милей беше втори с 30,5%.

За да завоюва изрично и да избегне балотаж на 19 ноември, претендентът трябваше да получи 45% от гласовете или 40% с 10 -точка преднина пред втория.

Тъй като гласуването се организира с хартиени бюлетини, моментът на цялостните резултати беше непредвидим.

Силно поляризираните избори ще дефинират дали втората по величина стопанска система в Южна Америка ще продължи с център -лява администрация или изберете един от десните водачи, които и двамата дадоха обещание дълбоки промени в страна, наранена от трицифрена инфлация и растяща беднотия.

Бившият министър на сигурността Патриша Булрих, другият десен претендент, изоставаше много обратно Маса и Милей в ранните резултати.

В навечерието на гласуването Милей, който е народен представител в долната камара на Конгреса на Аржентина от 2021 година, беше безспорната звезда на акцията.

Той раздруса Аржентина политически пейзаж, когато ненадейно получи най-вече гласове на първичните избори през август.

Както Маса, по този начин и Булрих, от главната опозиционна коалиция, концентрираха огромна част от огневата си мощност в последните дни на акцията, с цел да предупредят гласоподавателите да не избират Милей, който нарекоха рисков новостарт.

От своя страна Милей характеризира двамата си съществени съперници като членове на привилегирована „ политическа прослойка “, която докара Аржентина до обсаденото й икономическо положение, би трябвало да бъде прочистена, с цел да може той да приложи своята дръзка икономическа стратегия.

Около 35 милиона Аржентинците имаха право да гласоподават и към една четвърт от гласоподавателите се въздържаха.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР