Със 70 за, 47 против, въздържали се 0 предложението за

...
Със 70 за, 47 против, въздържали се 0 предложението за
Коментари Харесай

Започна обсъждането на конституционните промени в Скопие frognews.bg

Със 70 за, 47 срещу, въздържали се 0 предлагането за дневен ред с една-единствена точка - предложение за смяна в Конституцията на РСМ беше призната.

 

Според импортирания план, в нея би трябвало да бъдат включени българите, което, от своя страна, е изискване за започване на същинските договаряния за участие на Македония в Европейския съюз.

Мнозинството, което се разгласи авансово за поддръжка на тези промени, разполага с 64 гласа, само че се чака към него да се причислят още 8 депутати от албанските опозиционни партии.

За да бъдат признати конституционните промени, са нужни 80 депутатски гласа, т.е. ще трябват още 8 гласа от опозицията.

От ВМРО-ДПМНЕ потвърдиха, че ще вземат участие в днешното съвещание, само че няма да гласоподават за смяна на Конституцията, а ще упорстват за разформироване на Народното събрание и оповестяване на предварителни парламентарни избори.

Според настоящите правила, дебатът за конституционните промени може да продължи до 10 дни.

Председателят на Народното събрание Талат Джафери може да разгласи начало на дебатите, само че самото гласоподаване може да бъде отсрочено за интервал, „ когато има нужните условия “ за това.

Решението за смяна на Конституцията може да бъде признато от болшинство от две трети на Парламента, т.е. от 80 от общо 120 депутати.

Процедурата започва, откакто на 25 юли Комисията по конституционните въпроси гласоподава нуждата от конституционни промени и съобщи заключенията на Народното събрание.

Заседанието стартира с послание на министър-председателя на районен съд Македония Димитър Ковачевски.

Очаквайте детайлности. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР