Със 7% е по-ниска избирателната активност към 16,00 часа в

...
Със 7% е по-ниска избирателната активност към 16,00 часа в
Коментари Харесай

Най-много са гласували в област Смолян, най-малко - в Сливен ВИДЕО

Със 7% е по-ниска изборната интензивност към 16,00 часа в цялата страна по отношение на последните парламентарни избори на 2 април 2023 година

Сега интензивността на вота за Народно заседание е 20,44%. Най-ниска е в Сливен - 15,04%, а най-висока е в Смолян - 27,09%. За съпоставяне на 2 април 2023 година интензивността към същия час е била 27,27%.

По-висока е изборната интензивност за евровота - 20,89% към 16,00 часа, като най-ниската е още веднъж в Сливен - 14,96%, а най-високата - в Кърджали, където е 28,57%.

Преустановено е гласуването с общо 117 машини, седем от които в чужбина. В броя влизат и четири разменени машини.

" Гласуването в страната и отвън страната минава умерено, без значение от постъпилите много сигнали за това, че има проблеми с машини за гласоподаване, които отпечатват частични бюлетини, а не цяла бюлетина. това е и повода да се вземе решение за преустановяване на гласуването с много машини. Това не е индивидуален случай ". Това изясни представителят на ЦИК Росица Матева.  

Подадените тъжби и сигнали в ЦИК са 72. Освен тях един човек е подал 20-ина сигнали за нарушавания в Благоевград, които са постъпили и в РИК Благоевград. Повечето от тях са за отпечатването на части от бюлетини, проблеми при гласуването, както и изказвания, че хора не са били допускани да гласоподават машинно. Има и сигнали за това, че не се подават печати върху разписките от машините. Матева прикани членовете на СИК да го вършат, тъй като им влиза в отговорностите.

Дали тези гласове ще бъдат зачетени, ЦИК ще реши на съвещанието си по-късно през днешния ден. Няма и решение за това дали съответните комисии ще бъдат глобени. " Мога да кажа единствено персоналното си мнение, че е извънредно време да има и наказания, с цел да схванат, че би трябвало да извършват отговорностите си по този начин, както изисква Изборният кодекс ", сподели Матева.

Налагането на санкции обаче е в пълномощията на Районните изборни комисии, написа 24 часа.

Изборите към този момент завършиха в Нова Зеландия, Австралия и Япония, като към този момент са пристигнали протоколите от общо четири секции.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР