Със 37 гласа „за“ и 11 „против“ общинският съвет в

...
Със 37 гласа „за“ и 11 „против“ общинският съвет в
Коментари Харесай

Приеха бюджета на Пловдив от 526 млн. лева, Зико заяви, че развитието продължава

Със 37 гласа „ за “ и 11 „ срещу “ общинският съвет в Пловдив одобри рекордния бюджет на Пловдив от 526 милиона лв.. За разлика от предходни години, този път нямаше яростни диспути и трагични моменти, като бюджетната рамка се одобри в същия тип, в който беше препоръчана от администрацията с няколко леки корекции.

Кметът Здравко Димитров не взе присъединяване в дебатите, като след приемането на бюджета благодари на съветниците, които го поддържаха. Той съобщи, че това е бюджет на резистентност и развиването на Пловдив, което продължава, макар че има хора, на които това не им се нрави.

С приемането на бюджета ще би трябвало да започват и планове, които се бавиха поради липса на финансиране. В това число са и шест детски градини. Също по този начин ще бъде ускорена и работата по улица „ Даме Груев “.

Рекордният бюджет се дължи и на преходния излишък, който е от 75,6 млн. лв., който е от 2021 година за неизплатени планове в размер на 50 млн. лв. и още 25 млн. лв. за делегирани действия.

В бюджета са заложени и 154 млн. лв. по европейски стратегии, като 115 млн. лв. са безплатна финансова помощ, а 38 млн. лв. личен принос. Капиталовите разноски от локалните действия са 119 млн. лв., като в тях са както средствата от преходния излишък, по този начин и тези от 40-милионния заем. С други думи свободните пари от 2022 година са към 29 млн. лв..

10 са главните пътни планове, които градските управляващи ще финансират целево през локалния бюджет тази година.

Част от парите пък са временен излишък за осъществени действия, които ще бъдат разплатени през новата бюджетна година. Поради това и най-голямото перо е за ремонта на Кукленско шосе, където е поставена сумата от 6 млн. лв.. През тази година ремонтът би трябвало да приключи, само че Община Пловдив е подвластна и ВиК – Пловдив, които би трябвало да доставят тръбите.

Частично е обезпечено финансиране и за други две входно-изходни артерии на Пловдив – Рогошко шосе и Голямоконарско шосе. За първия обект сумата е 3,1 млн. лв., а за втория 2,5 млн. лв..

За различен стартират ремонт – този на ул. „ Даме Груев” има заложени 3,7 млн. лв., които би трябвало да се разплатят тази година. Средствата за улицата ще бъдат взети от държавната дотация, която се поставя на Общината.

Очаквайте детайлности!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР