Със 199% са се увеличили болните от диабет у нас

...
Със 199% са се увеличили болните от диабет у нас
Коментари Харесай

Със 199% са се увеличили болните от диабет у нас за последните 18г.

Със 199% са се нараснали болните от диабет у нас за последните 18г., а тревожната статистика стана ясна на конференция, проведена от Българското Дружество по Ендокринология.

Проф. Анна-Мария Борисова показа развиването на епидемията захарен диабет в свет, където честотата на диабета нараства с 218% съгласно популацията - от 246 милиона диабетика през 2007 година до 537 милиона през 2021 година възрастно население (20-79 г).

Половината от диабетиците не са диагностицирани и се смятат за " здрави ". В най-младата възраст (20-29 г.) през 2006 година не е имало диабетици, а през 2024 година те са 1.5% в тази възрастова група. Днес всеки трети над 60-годишна възраст е с диабет. Предиабетът е три пъти по-чест от диабета и се смята за главен негов рисков фактор. Половината от хората с предиабет след 5 година стават диабетици, демонстрира проспективно изследване измежду българска популация.

" Навременното разкриване на предиабет е сериозно за попречване на прогресията към захарен диабет вид 2, както и развиването на съществени затруднения като коронарна болест на сърцето и хронична бъбречна болест ",  сподели проф. доктор Михаил Боянов от Клиниката по Ендокринология в УМБАЛ " Александровска ". По думите му ранното различаване на положението разрешава по-ефективно ръководство на здравословните опасности и дава опция за обилни усъвършенствания посредством промени в метода на живот и, при потребност, медикаментозна терапия.

Експертите подчертаха смисъла на постоянните профилактични прегледи, изключително за хора над 45 години или за тези с нараснал риск наднормено тегло, фамилна обремененост, високо кръвно налягане или други сърдечносъдови болести, ниски равнища на „ положителния “ холестерол и високи триглицериди. Промяната в метода на живот, като постоянна физическа интензивност и загуба на 5% до 7% от телесното тегло, може да понижи риска от развиване на диабет с 58%.

Навременната диагностика за всички хора над 35 години, както и тези с наднормено тегло и спомагателни рискови фактори, благодарение на проби за плазмена глюкоза на гладно, орален глюкозо-толерантен тест и тест за гликиран хемоглобин (HbA1c) е от значително значение за разкриване на предиабет и ръководство на риска.

" Колкото по-рано се открие и третира положението, толкоз по-добри са възможностите за отбягване на съществени затруднения ", добави проф. Боянов.

Специалистите се обърнаха с апел към обществото да бъде по-информирано и да подхваща дейни стъпки за предварителна защита на диабета посредством постоянни прегледи и здравословни промени в метода на живот.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР