Със 197 гласа за“, двама против“ и трима въздържали се“

...
Със 197 гласа за“, двама против“ и трима въздържали се“
Коментари Харесай

Съборът даде мандат на УС на БЛС за подписване на Анекса към НРД

Със 197 гласа „ за “, двама „ срещу “ и трима „ въздържали се “ Съборът на БЛС даде мандат на Управителния съвет да подпише Анекса към НРД 2023-2025. Подписването би трябвало да се състои идната седмица.

Припомняме, че в Анекса е контрактувано нарастване на цените на клинични пътеки със приблизително 20%, по-лесен достъп до високоспециализирани проучвания и понижаване на броя на хоспитализациите посредством увеличение на цените на еднодневните процедури. За първи път се вкарва „ най-малък " и „ оптимален " болничен престой в отговор на упованията на обществото за лекуването на инсулт. Вече пациентите с тежък инсулт няма да бъдат изписвани след 4-тия ден. За задачата е планувана опция за престой до 10 дни.

Проектът планува и забележителен растеж на цените за детско и майчино опазване на здравето. Продължава политиката с всяка последваща година за увеличение на финансирането на интензивните грижи. В поддръжка на нововъведенията в медицината за първи път се предлага обособен ред отвън общия бюджет за роботизирана хирургия.

Лечението и следенето на онкологично заболели пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничавания и се включва към дейностите, за които се дефинират индикативни стойности (като раждане и хемодиализа), заплащани от Централно управление на НЗОК. Освен това палиативните грижи за пациентите с онкологични болести стават 30 дни.

Преди началото на Събора през днешния ден ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров съобщи, че в последния миг на договарянията с Надзорния съвет на НЗОК е реализирано съглашение да се удължи отлагателния интервал за налагане на наказания на лечебните заведения, които не са достигнали минималните заплати, записани в Колективния трудов контракт, както и признатото ограничаващото съответствие 1:10 да важи единствено за управителния личен състав на лечебните заведения, а лекарите да получават колкото са изработили. Освен това в случаите, в които в лечебните заведения са реализирани равнищата на минимални хонорари и действително се получават положителните заплати, шефовете на лечебни заведения имат право да подтикват началниците на клиники и там съотношението е 1:15.

В изказването си пред делегатите доктор Иван Маджаров пък означи, че с Анекса се вкарват промени, които от една страна би трябвало да отговорят на упованията на обществото за разрешаването на разнообразни обществени проблеми, а от друга да поддържат нововъведенията и да са от изгода и за пациентите и лекарите.

76-ият ексклузивен Събор на Български лекарски съюз одобри още годишния финансов доклад на БЛС за предходната година и бюджета на Съсловната организация за 2024 година. Делегатите гласоподаваха с електронни устройства, което се случва за следващ път на Събор на БЛС.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР