Със 187 гласа за“ парламентът задължи служебният кабинет да започне

...
Със 187 гласа за“ парламентът задължи служебният кабинет да започне
Коментари Харесай

11 от ПП и ДБ искат закриване на мините

Със 187 гласа „ за “ Народното събрание задължи служебният кабинет да стартира договаряния с Европейски Съюз за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в частта енергетика. Основната цел е опазване на въглищните централи в Маришкия басейн.

Против гласоподаваха 2-ма депутати от Политическа партия, а 4-ма от Политическа партия и 5 от Демократична България се въздържаха.

Дискусията продължи повече от 2 часа.

Без възражения беше признато да се изиска отпадане на поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40%  и продължение работата на централите от Маришкия басейн без ограничавания до 2038 година

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че България е преди всичко в Европа по понижаване на въглеродните излъчвания и към този момент сме постигнали задачата за 2030 година

При състояние, че ние сме отличникът на Европа, аз не разбирам за какво би трябвало, и тази причини се надявам да бъдат употребявани и от служебния или постоянен кабинет при предоговарянето на проекта, за какво би трябвало ние в допълнение да понижаваме с 40% въглеродния отпечатък на България, сподели Добрев.

Кирил Петков от Политическа партия още веднъж настоя за сливане на напъните с Румъния и Гърция, само че получи рецензии от Станислав Анастасов от Движение за права и свободи.

Единственият вероятен метод ние да успеем да създадем предоговаряне е, в случай че влезем районно в тази полемика с Брюксел. Аз продължих след вчерашния ден, освен с гръцките сътрудници, само че и с румънските сътрудници да влизаме в полемики. Всички споделиха – да, подготвени сме да седнем на масата дружно, сподели Кирил Петков.

Дипломацията изисква тишина и успокоение. Превръщането на всичко в пиар на процедура компрометира безусловно всички дипломатически старания, уточни Станислав Анастасов.

Искра Михайлова от „ Възраждане “, която първа внесе такова предложение, настоя за повече неотстъпчивост в договарянията с Брюксел.

Ако Европейската комисия не може да се съобрази с това, ние би трябвало да се замислим кои ползи желаеме да съблюдаваме – тези на българските жители или нечии други, сподели Михайлова.

Жечо Станков от ГЕРБ предложи, в случай че Конституцията позволяваше президентът да връчи мандат на енергийна комисия, щеше да има дори и държавно управление през днешния ден.

Един от двамата дали своят вот срещу консенсусното предложение от Политическа партия Александър Дунчев изясни претекстовете си по този начин: Абсолютно нямам доверие, че компании, свързани с партията ни, не източват и тецовете, и енергетиката, не карат дървесина от горите ни да ги горим във… и да замърсяваме въздуха в тецовете. Защо не можем да се променим? Не желаеме да се променим, тъй като всички сме в схемата, по тази причина не желаеме да се променим, по тази причина не желаеме да реализираме климатичните цели.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР