Със 179 гласа за, 21 въздържал се и нито един

...
Със 179 гласа за, 21 въздържал се и нито един
Коментари Харесай

ДОБРА НОВИНА: Бащите с право на 2 месеца отпуск по бащинство за дете до 8 години

Със 179 гласа " за ", 21 " въздържал се " и нито един " срещу " депутатите одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, съгласно които бащите ще имат право на 2 месеца " бащинство " за дете до 8 години, само че в случай че не са употребили трансфериран от майката отпуск. Това ще става с обезпечено право на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване (ДОО).

Целта на препоръчаните промени е въвеждане в националното законодателство на условията по европейски наставления по отношение на " равновесието сред професионалния и персоналния живот на родителите и лицата, полагащи грижи ".

В претекстовете към законопроекта на Министерски съвет е посoчено, че законоустановеното право на бащите (осиновителите) на заплатен отпуск за развъждане на дете до осемгодишна възраст е допустимо да докара до позитивно влияние върху уравновесеното присъединяване на родителите при развъждането и възпитанието на детето в фамилна среда.

Вносителите показват, че нужните средства за изплащането на обезщетение при прилагане на отпуск за развъждане на дете до осемгодишна възраст от бащата (осиновителя) ще бъдат за сметка на плануваните разноски за краткосрочни компенсации със Закона за бюджета на ДОО за съответната година. Предложенията план на акт не води до влияние върху държавния бюджет, означават още те.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР