Със 175 гласа за и трима въздържали се депутатите приеха

...
Със 175 гласа за и трима въздържали се депутатите приеха
Коментари Харесай

От последните минути! Рязко вдигат минималната работна заплата!

Със 175 гласа " за " и трима въздържали се депутатите одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, които плануват основаване на механизъм по този начин, че минималната работна заплата (МРЗ) да бъде не по-малко от 50% от междинната за предходните 12 месеца, съобщи БНР.

Вносител на предложенията е Българска социалистическа партия. Лидерът й Корнелия Нинова насочи апел от трибуната:

" Преди няколко дни, по предложение на " Българска социалистическа партия за България ", подкрепихме българския бизнес, само че този път с поддръжка за над 200 лв. за ток, т.е. осигурихме на компаниите успокоение. Нека в този момент те да бъдат по този начин положителни да оказват помощ за увеличение на заплатите на служащите ".

Съпартиецът на Нинова Георги Гьоков предизвести:

" Ако в този момент не вдигнем минималната работна заплата със 140 лв., следващата година, когато повярвайте ми, ще се наложи да я подвигаме, ще бъде с 300 лв. ".

" Продължаваме промяната " ще предложат преди окончателното приемане на измененията увеличението на заплатата да става автоматизирано и въз основата на 6-месечен предишен период, с цел да е по-изгодно за служащите, съобщи Кирил Петков.

" Периодът е значим, тъй като в интервал на инфлация, колкото е по-близо до крайния период, до момента в който се взима това решение, толкоз по-актуализирана е тази заплата. В момента нашите сметки предпоставят, че това ще бъде към 860 лева "

Не подвигаме минималната работна заплата, а даваме дълготраен механизъм за определянето й, сподели Деница Сачева от ГЕРБ. Тя разгласи поддръжката на ГЕРБ при  първото четене на плана като политически знак, само че и изрази опасения:

" Но в същото време би трябвало ясно да си даваме сметка какви са финансовите благоприятни условия на страната, тъй като на минимална работна заплата работят от ден на ден и повече хора, които са в държавния бранш. Трябва да имаме поради и дали увеличението на минималната работна заплата с такава огромна стъпка, с която оферират сътрудниците от Българска социалистическа партия, няма да докара до увеличение на сивата стопанска система ".

От " Възраждане " пристигна предложение паралелно с увеличението на МРЗ да бъде понижен налог облага за дребните и междинни предприятия. Георги Георгиев сподели:

" Защото нарастването на минималната работна заплата ще окаже голямо влияние върху микро- и дребния бизнес. За тях това е голяма тежест ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР