Със 172 гласа за народните представители решиха, че главният прокурор

...
Със 172 гласа за народните представители решиха, че главният прокурор
Коментари Харесай

Окончателно: Главният прокурор ще бъде махан с 13 гласа, шефовете на ВКС и ВАС - със 17

Със 172 гласа " за " народните представители взеха решение, че основният прокурор ще бъде освобождаван с 13 гласа от Пленума на Висш съдебен съвет, а шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд със 17 гласа. Българска социалистическа партия не е в залата. А " Възраждане " гласоподаваха с въздържала се, заяви " 24 часа ".

Преди това с 210 гласа " за " и без спор депутатите одобриха механизма за следствие на основния прокурор. Българска социалистическа партия не е в залата.

Той планува, когато има сигнал против обвинител №1 той да бъде даван на шефа на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, който да го разпредели на прокурора по следствието на основния прокурор. Той ще с избира на инцидентен принцип от лист със съдии с сан на висши. След като се образува дело, различен арбитър, само че към този момент единствено Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, също ще става прокурор, който ще управлява този по следствието.

И до момента в който по тази тематика нямаше никакви разногласия и беше ясно, че ще бъде гласувана, то надалеч не по този начин стоеше въпросът с избора и освобождението на тримата огромни.

Първо Рая Назарян от ГЕРБ предложи изборът и махането на основния прокурор да става с 13 гласа във Висш съдебен съвет, а за шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да е 17 гласа. Вчера тя направи предложение и за тях да са задоволителни 13 гласа, което беше посрещното с доста негативи и мнозина съзряха.

Петър Петров от " Възраждане " пък попита с какво другите двама огромни са изключени. Според него единствено, с цел да може сегашната процедура да завърши с 13 гласа. Той разясни обаче, че поддържат механизма за следствие на основния прокурор.

Никола Минчев от Политическа партия - Демократична България разясни, че няма нищо необичайно да има друго отнасяне на основния прокурор от останалите двама.

Според Петър Петров би следвало да има равно отнасяне. Теоретично можело да се допусна, че е допустимо административният началник да въздейства на съдиите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР