Със 167 гласа за и 165 - против Педро Санчес

...
Със 167 гласа за и 165 - против Педро Санчес
Коментари Харесай

Испанският парламент утвърди Санчес и лявата му коалиция с мнозинство от 2 гласа

Със 167 гласа " за " и 165 - " срещу " Педро Санчес още веднъж има мандат за министър председател на Испания. След година, в която жителите на страната отидоха до урните два пъти, той е одобрен от депутатите от втория опит, а при крах се обрисуваше риск от трети избори за година.

Второто гласоподаване в Народното събрание можеше да стане с просто болшинство и това улесни процедурата. За разлика от предходния път, когато Санчес управляваше самичък с по-малко от една трета от депутатските места (Санчес за пръв път пристигна на власт през лятото на 2018 година след оставката на консерватора Мариано Рахой, а не след избори), съдружният му сътрудник в този момент, крайнолявата " Унидас подемос ", издейства обещания за повишение на налозите за богатите и анулация на трудови промени, прокарани от Рахой. В програмата са още повишение на минималната заплата, регулации, свързани с наемите и разговор за бъдещето на Каталуня.

С сходно болшинство в Народното събрание прокарването на закони евентуално ще мъчно. Именно неналичието на задоволителна поддръжка за бюджета за 2019 година събори първия кабинет на Санчес и докара до предварителни избори.

Съставянето на болшинство в Испания е все по-трудно от икономическата рецесия, почнала през 2008 година След рухването на държавното управление на социалиста Хосе Луис Родригес Сапатеро три години по-късно превъзходството на двете партии (неговата и консервативната Народна партия) повече партии си проправиха път в законодателния орган. " Подемос " изгряха с митинга си против ограниченията за икономии, " Граждани " - с апела за " естествена ", центристка политика и антинационализъм, а в последния парламент влезе и крайнодясната " Вокс ", за сметка на " Граждани ".

" Ел паис " отбелязва, че одобряването на Санчес е станало не без помощта на националистически обединения от Страната на баските и Канарските острови.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР