Със 158 нови платформи за обезопасяване на гнезда, разположени на

...
Със 158 нови платформи за обезопасяване на гнезда, разположени на
Коментари Харесай

Електроразпределение Юг монтира 158 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове

Със 158 нови платформи за обезопасяване на гнезда, ситуирани на стълбове от електроразпределителната мрежа, ще посрещне щъркелите тази година Електроразпределение Юг (част от EVN). Така с инсталираните в границите на последната година платформи общият им брой oт 2009 година насам възлиза на над 3100, оповестиха от сдружението. 

" Стълбове от електроразпределителната мрежа са желано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като постоянно тези гнезда са в непосредствена непосредственост до проводниците. В доста случаи това е причина за повреди и произшествия. Чрез слагането на защитни платформи гнездата се повдигат на разстояние към 1 метър от проводниците. По този метод освен се защищава животът на птиците, само че и се понижава евентуалната заплаха от подпалване на гнездата, защото металните платформи не разрешават на гнездата да пропадат сред проводниците на електрическата мрежа ", показаха от Електроразпределение Юг. 

Обезопасяването се прави преди пролетната миграция на птиците и в утвърждения период от Министерството на околната среда и водите – до 1 март, прецизираха от там и допълниха, че самодейността за монтиране на платформите е съгласувана със съответните районни инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Както БТА съобщи в края на октовмри предходната година, ЕВН възнамерява да постави подземен над 50 километра въздушни кабели, което ще отстрани рисковете за дивите птици в региона на Бургаските влажни зони. Дейността се извършва в границите на план " Безопасна мрежа за бургаските езера ", който се реализира в партньорство с Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Финансирането е обезпечено по стратегия LIFE на Европейския съюз. 

" По този план ще се работи главно на територията на община Бургас, само че имаме планувани интензивности и в община Поморие ", сподели за Българска телеграфна агенция Крум Косев от oтдел " Комуникации " на EВН - България. Проектът ще се осъществя до 2026 година в региона на влажните зони към Бургас - Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата съществени прелетни пътя на птиците в Европа - Via Pontica. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР