Със 152 гласа за“ и 57 против“ (БСП и Възраждане“)

...
Със 152 гласа за“ и 57 против“ (БСП и Възраждане“)
Коментари Харесай

Парламентът реши държавата да дари БТР-и на Украйна

Със 152 гласа „ за “ и 57 „ срещу “ (БСП и „ Възраждане “) Народното събрание одобри България да подари безплатно бронетранспортьори с отпаднала нужда на Украйна. Споразумението е подписано в София на 8 август 2023 година и в Киев на 13 ноември 2023 година То е в осъществяване на решението на Народното събрание от юли т.г. Скандалите по тематиката продължиха повече от час и половина, а депутатите още веднъж съумяха да си разменят цяла поредност обиди.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия упрекна болшинството, че за следващ път предава националния интерес на страната и 5 мин откакто вотът на съмнение не е минал, още веднъж вкарва разискване на въоръжение и предоставяне на следващата малко останала техника на България.

„ Малко да се спрете. Живеем в страна на парадоксите. В комисията по защита има единствено двама сътрудници, приключили военни учебни заведения, само че всички схващат от защита и сигурност “, ядосан бе Гуцанов. Той допусна, че половината от мъжете в залата не са ходили в казармата и не са виждали автомати, а най-технологичното нещо, което са държали в ръцете си, е „ джойстикът на някоя игра или епилатор “, само че „ се подписвате мъжки по всички документи, свързани със сигурността “. Не ви ли е малко позор, прочувствен бе той.

„ Ударихте дъното – като погледнеш нагоре и виждаш дъното, до такава степен сте се докарали. Пълно проваляне е това, което вършиме “, ядосан бе социалистът. И стартира да изброява с какво е разполагала армията ни и до каква степен е докарана за 34 година „ рационализация на българската войска “.

„ От 110-хилядна войска сега сме под 20 хиляди и то недокомплектована. В момента хеликоптерите се броят на пръстите на едната ни ръка, в случай че могат да излетят. Имахме 220 изтребителя, сега няма и 8, чакаме ги след платени милиарди “, уточни той. Имали сме и 2400 танка, сега няма и 20.

„ Имахме 800 БТР-а, в този момент желаете да подарите 100 БТР, вместо да се употребяват от нашата войска “, ядосан бе Гуцанов и заподозря, че има хора, които се облагодетелстват за сметка на българската войска.

„ Само преди седмица гласувахте в тази зала да закупим сходни на тези машини, почти на същата възраст, приказвам за американските страйкъри, даже те не бяха подали оферта, само че нашето министерство на защитата постави наколенки и пусна писмо дали не могат да ни ги дадат, имахме по-добри предложения “, продължи да нападна разчувстваният народен представител. И прикани болшинството: „ Ако най-малко малко ви е останало нещо като национално достолепие, с цел да не се чувствате като национални предатели след години – спрете се и помислете за България. И бъдете български народни представители, а не непознати „, прикани Гуцанов.

Николай Дренчев от „ Възраждане “ пък счита, че машините могат да се употребяват за прикритие по границата, вместо униформените да седят заровени в землянки – БТР-ите да служат за това. И стана ясно, че на закрито съвещание би обяснил по-подробно какво тъкмо даваме и защо може да се употребява то.

„ Единствено 3 души в тази зала знаят какво в действителност даваме “, сподели той. Според него последното постоянно държавно управление на Бойко Борисов трансформирало Народно събрание в гумен щемпел и деловодство на Министерски съвет – „ каквото им хрумне на министрите бе прилагано мигновено, парафирано от Народно събрание. Дойде смяната и видяхме още от същото “, ядосан бе и той. Дренчев също се включи в лайтмотива на Гуцанов за неподготвените депутати, които „ избират да държат епилатори, когато се изправят пред същински зложелател “. Но каквото и да ви кажа, ще си гласувате както ви е заповядано от посолството, ядоса се Дренчев.

Шефът на отбранителната комисия Христо Гаджев от ГЕРБ посече концепцията за закопаване на машините – нямало видимост вътре. „ Надявам се никой не си мисли, че България ще влиза във война скоро, че да се пазиме с въоръжените си сили “, съобщи той. Според него за защита на границата по-подходящи са 4-колесни джипове, тъй като бронираните машини са тежки и затъват. „ Там, като падне малко дъжд, разкалването е ужасяващо “, настоя депутатът от ГЕРБ.

Иван Ченчев пък счита, че някои от сътрудниците му „ няма да застанат пред никакъв зложелател, няма да са там “. „ 30 година тези машини стоят в складовете, какви ли не спорове имаше през това време нито едно Народно събрание не бе толкоз раболепно да направи нещо сходно “, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия.

Дренчев пък разви концепцията, че МО би трябвало да извика депутатите, които не са били в казармата – „ да потичат малко в снега, да полежат малко в студа “. Така хората, които не са служили в армията, а взимат решения надлежно да видят какво съставлява войска и пехота, счита Дренчев. Той добави, че видимостта на БТР може да се надстрои, ъпгрейдне, по всевъзможен метод. В XXI в системите за наблюдаване са евтини и налични и могат да се инсталират на всякаква техника, настоя депутатът на „ Възраждане “.

Съпартиецът му Ивелин Първанов се изненада от думите на Гаджев и от обстоятелството, че в комисията по защита никой не мислел, че ще влизаме във война. „ Нападенията постоянно са неочаквани и пораждат от инцидентни обстановки “, напомни той. И се ядоса на това, че техниката не може да мине през калта, а хората би трябвало да я газят. Всеки ден и час би трябвало да мислим за експанзия и нахлуване против нашата страна и по какъв начин да я защитим, безапелационен бе той.

Стоян Таслаков разви друга концепция – за потреблението на машините – при зимни бедствия. И описа по какъв начин през 2018 година живеел в планината и като паднал снега седмица били откъснати. „ Това, което избави ситуацията, пристигна една такава високопроходима машина да докара храна и медикаменти на нуждаещите се “, изясни той.

Христо Гаджев реши да иронизира „ Възраждане “ за другите оферти по потреблението на БТР-ите – едни желали да ги заравяме, други – да ги държи мобилни. За избавяне в снегове се употребява верижна техника, призна той. „ Едно време на това му викахме зима, в този момент му викаме естествено злополучие. Трябва да се чистят пътищата, като падне сняг има техническо време да се почисти пътя “, отхвърли той концепцията за нуждата от тежката техника при тежки зимни условия. Охраната на границата пък преди била ориентирана единствено „ никой да не излиза от България “. Функцията им била да стопира бягащите от режима, по тази причина и клюновете били във вътрешността. „ Справяли са се да опазват хората да излизат от България “, настоя Гаджев. И прикани да отворят книги, издавани от командири на цивилен войски – всички разказвали това, че пазели хората да бягат.

Димчо Димчев от „ Възраждане “ пък се върна към мемоари от казармата – служил край Болярово и тъкмо с такава техника носели самун в снежни виелици. С тях теглели до поделението и забуксували коли. „ Подкрепям сътрудниците, че тези машини могат да се употребяват и за гражданска отбрана “, настоя той.

В дебата се включи и Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи, който бе заинтригуван от някои изявления. „ В Народно събрание има неуместна комисия и това е тази по защита, а всички останали са доста рационални “, иронизира той. „ Чуха се изявления за хеликоптери, изтребители, БТР, за граници, за сняг и какво ли още не, само че нищо всъщност., касаещо самото съглашение “, съобщи Ибрямов. Според него за 30 година сме се нагледали на спорове, само че протичащото се сред Русия и Украйна е пълномащабна война, 77 година след Втората международна война има навлизане агресор в друга страна. Аз не виждам и няма място за политически нервности, сътрудници, сподели той и изиска да не се позволяват прочувствени изявления и да се плаши обществото. Даряването на БТР-ите било добра концепция – ще даде опция на украинската страна да ускори отбранителните си качества. Не виждам място за терзания.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадинов Костадинов попита за цената на техниката, която ще дадем на Украйна. Според него цените можели да доближат 1 милиарда лева Това желае да подари българското държавно управление на Украйна – 1 милиарда лева, натърти той. И попита кой ще заплаща превоза. Най-вероятно ще ги доставим за наша сметка, заподозря той поради „ практиката на нашето предателско държавно управление “. Цитира и случаи на починали граничари преди 89-та година при престрелки с диверсанти, опитващи се да влязат в страната.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ означи, че техниката е от 40 година в складовете и в никакъв случай не е употребена за сняг. Спекулация било, че коствала и милиард, бронетранспортьорите били доста остарели. Да сме живи и здрави в никакъв случай да не ни се постанова да ги използваме, сподели той. Техниката не била сериозна като количество, а сме щели да бъдем обезщетени финансово от Европейски Съюз. „ Ние сме дарили техника за няколко км автомагистрали, само че Украйна е купила въоръжение и муниции за над 5 милиарда лева “, настоя Мирчев. България ще бъде безусловно самостоятелна от Русия, колкото и да се гърчите, обърна се той към Българска социалистическа партия. А Гуцанов го упрекна в непросветеност. Двамата си размениха обвинявания и за цената на газа и диверсификацията. /24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР