Със 147 гласа за“, 55 - против“, и седем въздържал

...
Със 147 гласа за“, 55 - против“, и седем въздържал
Коментари Харесай

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Със 147 гласа „ за “, 55 - „ срещу “, и седем „ въздържал се “ Народното събрание утвърди план на решение за даване на спомагателна военна помощ на Украйна - неизправни, с отпаднала нужда или наднормативни портативни зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от друг вид, намиращи се във Въоръжените сили на България, които да се употребяват за укрепване на противовъздушната защита на Украйна. 

Проектът беше подсилен от ГЕРБ-СДС (61), ПП-ДБ (53), Движение за права и свободи (33). Против бяха от " Възраждане " (35) и " Българска социалистическа партия за България " (19), както и един народен представител от " ИТН ", съобщи Българска телеграфна агенция. 

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи. 

Министърът на защитата, в хода на провеждания Стратегически обзор на отбранителната политика, да дефинира непотребните количества въоръжение и техника от нужните за окомплектоване на военновременните формирования и да приготви предложение за даването им Украйна, планува решението. 

В него е записано също Министерският съвет да предприеме дейности по осъществяване на решението и да реализира договаряния с държавните управления на съдружниците в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за увеличаване на отбранителните качества на България. 

Правителството да изиска възобновяване на разноските за предоставеното на Украйна въоръжение и муниции, посредством Европейския инструмент за мир и фондове от страни членки на НАТО, гласоподаваха депутатите. 

Предвижда се Министерството на защитата да предприеме нужните дейности за присъединение и принос, съгласно опциите на страната ни, към обединението от страни за създаване на качества на Военновъздушните сили на Украйна за потребление на самолети F-16, в това число за взаимни тренировки и потребление на въздушното пространство на страната. 

Парламентът позволява прекосяването през и пребиваването на територията на България, за образование и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с бройка до 160 души от въоръжените сили на Украйна, за периода на образованието и подготовка. 

Министърът на защитата да организира договаряния и подписа съглашение за образуване на образованието и подготовката, записа още Народното събрание. 

Това към този момент е последна фаза преди влизане във война, съобщи Борислав Гуцанов от „ Българска социалистическа партия за България “. Вие вършиме тъкмо това, което не желаят българските жители, обърна се той към вносителите от трите политически сили. Дори в секретната секция не е вкарано какво действително ще се даде, добави депутатът. 

За 10 часа работа през днешния ден не направихте нищо за хората, уточни Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България ". 

Кой какво прави, ние даваме оръжие на Украйна, разяснява Николай Дренчев от „ Възраждане “. Безкрайно неуместно е това, което ни се предлага, никой, даже и министърът на защитата не знае каква би трябвало да е числеността на Българската войска предвид на новите провокации, съобщи Дренчев. 

Не би трябвало да плашите хората, че влизаме във война, това са неистини, сподели Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. 

Министърът на защитата Тодор Тагарев уточни, че помощта за Украйна е в цялостно сходство с интернационалното право в това число и с Устава на Организация на обединените нации. Това е в полза на нашата страна, на целия свят. МО поддържа решението за даването на спомагателна военна помощ, сподели Тагарев. 

Това решение планува да предоставяме от остатъците на Българската войска, изясни министърът. Тъй като доста закъсняхме с даването на помощ, досега сме получили единствено към 330 хиляди евро обезщетения за в началото показания пакет от нелетална помощ, отговори той на въпрос какви пари е получила страната ни посредством Европейския инструмент за мир и фондове от страни членки на НАТО. 

За останалата помощ сме подали поръчка, записано е, само че ще получим средствата много по-късно, добави министърът. Предвижда се и образование по британски език в това число и на профилиран британски за летателния състав. 

Той дефинира като „ дезинформационни внушения “, че България ще бъде въвлечена във война с Русия поради военната си помощ за Украйна, напомняйки, че още над 50 страни оказват помощ на Киев и не са във война с Руската федерация. 

„ Лицемерно е да призовавате за мирни договаряния, до момента в който Русия води нападателна война, за да възвърне Руската империя и центровете си на въздействие. Правителството ще продължи да извършва своята стратегия, в това число и частта с оказването на военна помощ за Украйна “, съобщи Тодор Тагарев.

Ще оказваме помощ до тогава, до момента в който е нужно, безапелационен бе министърът. 

" Неколкократно беше заложен въпросът какво ще се дава, какъв брой или кого ще образоваме, за какъв интервал от време. Това става задоволително ясно от самото название на решението, а то е за даването на военна помощ за Украйна до тогава, до момента в който е нужно ", съобщи Тагарев. 

" Този приоритет напълно не е инцидентен. Тук става въпрос за подкрепяне на една страна, която води обективна отбранителна война, с цел да дефинира сама за да резервира своя суверенитет, независимост и самостоятелност и да обезпечи на своите жители опция сами да вземат решение ориста и мястото си в света, а някой в Москва да взема решение вместо тях ", съобщи министърът. 

Той добави, че подпомагането на Украйна съставлява директен интерес за България. Тагарев още веднъж препотвърди позицията, че нашето Министерство на защитата застава зад украинската страна. 

С новия пакет България ще образова на британски език украинските бойци. Украинците ще получат и образование по летателно инженерство, за самолетите F-16, които се чака да получат. По думите му това ще увеличи престижа на Българската войска. 

Според Тагарев няма заплаха за националната сигурност за страната ни поради помощта. 

Викове " оставка " от страна на опозицията прекъсваха на няколко пъти изявлението на министъра, а най-после го изпратиха и с " Довиждане ".

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР