Със 136 гласа за Росен Желязков беше избран за председател

...
Със 136 гласа за Росен Желязков беше избран за председател
Коментари Харесай

Росен Желязков беше избран за председател на 49 НС на фона на скандали

Със 136 гласа " за " Росен Желязков беше определен за ръководител на 49 Народно заседание - заключителен пробив на първото съвещание на Народното събрание, което стартира още на 12 април.

За Желязков гласоподаваха 67 души от ГЕРБ, 58 от " Продължаваме промяната - Демократична България " и 11 от " ИТН ".

Общо 94 души от останалите групи се въздържаха, нито един глас не беше срещу.

Втората номинация на Петър Петров от " Възраждане " събра единствено 36 гласа " за " от личната му партия, 59 срещу от ПП-ДБ и 139 въздържали се (вкл. 4 от ПП-ДБ).

Преди да се стигне до избора на Желязков, обаче Народното събрание изгуби цялостен час във взаимни обиди сред парламентарните групи - най-много ориентирани против " Продължаваме промяната " - поради единодушието, реализирано с ГЕРБ за законодателната стратегия и ротационното председателство.

Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия упрекна някогашните си съдружни сътрудници в кабинета " Петков " за това, че са " използвали митинга " и са се събрали с хората, които вкарваха в ареста.

От Българска социалистическа партия уличиха Политическа партия и ГЕРБ в това, че са се договорили с Румен Радев служебният кабинет да продължава да ръководи още три месеца, до момента в който работи парламент без постоянно държавно управление.

" Големият въпрос е кой ще ръководи страната. Или имате сделка с президента той да бъде част от тази завера, с цел да можем в идващите 3 месеца да си свършим работата? Кое ще бъде държавното управление? Или ние ще приемем бюджет, който ще се извършва от служебното държавно управление? ", попита Драгомир Стойнев.

Асен Василев отхвърли тези изказвания, като подсети на Българска социалистическа партия, че остарелият парламент се занимаваше повече с яловите промени в Изборния кодекс, в сравнение с с основните законопроекти за България.

" В момента се опитваме да създадем нещо извънредно мъчно, което пет пъти този парламент не съумя - опитваме се да изберем ръководител и да свършим някаква потребна работа със законодателна стратегия. Тези закони, в случай че бъдат признати, дори и този парламент да не излъчи държавно управление, ще оказват помощ на България да се придвижи напред и в стопански, и в политически проект. Най-важното за нас е тези закони да бъдат признати ", сподели той.

Размяна на реплики и обвинявания прозвучаха и сред " Възраждане " и Василев.

Депутатите от партията на Костадин Костадинов приканиха ПП-ДБ да не гласоподават за Росен Желязков, а за Петър Петров, с цел да не подвеждат гласоподавателите си, на което Василев реагира с изявление:

" Вие имате концепция за развиване на България, която ние не споделяме. Казвайки, че сте прокремълска партия, вие желаете България да се развива в посока, сходна на Руската федерация. По вашите събирания се виждат повече съветски флагове и по-малко съветски. Вие желаете не европейско развиване на България, не да сме част от Европейски Съюз, не да имаме Шенген и еврозоната. Това, за което вие се борите, значи в България да се откри режим на ръководство, сходен на този в Русия, което идва с по-ниска дълготрайност на живота, по-големи неравенства, по-лоши обществени услуги, по-голяма корупция и страна, от която българските жители бягат ", сподели той.

Костадин Костадинов упрекна Василев в неистина и разви доктрина, че България се намирала в демографска рецесия поради евроатлантическата си ориентировка - коментар, поради който някогашният финансов министър му цитира данни за продължителността на живота в Русия, която е със седем години по-ниска от тази в България.

На въпроса на Костадинов " а какъв брой е в Германия ", Василев отговори: " В Германия живеят много по-добре, по тази причина желаеме да водим България към Германия, а не към Русия ".

Груби нападки прозвучаха от Българска социалистическа партия и към някогашния им народен представител Явор Божанков, който към този момент е част от групата на ПП-ДБ.

Корнелия Нинова стартира разногласието, като подсети изявление на Божанков за това, че " по-скоро ще ми изсъхне ръката, в сравнение с да гласоподавам за ГЕРБ ", и думите на Делян Добрев, че " би си отрязал ръката, в сравнение с да поддържа Политическа партия ".

" Сега внезапно - джентълменско съглашение. Това е коалиция на джентълмени с по една ръка ", беше опитът за смешка на Нинова.

Божанков ѝ отговори с репликата, че самата тя е убеждавала депутатите си по какъв начин изборът на ръководител на Народното събрание не е " израз на болшинство, а на държавно отговорно държание ".

" Тогава концепцията беше с третия мандат на Стефан Янев да прави кабинет с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това беше вашето предпочитание и това не е загадка за никого. Не зная дали има 50 разновидности на пола, само че госпожа Нинова има 50 нюанса на морала ", разгласи още Божанков.

Това предизвика Георги Свиленски и Иван Ченчев да атакуван някогашния си сътрудник с афектиран звук:

" Ти единствено и единствено да вземеш още една заплатка остана още един месец в този парламент. Идвай по-рядко до тази естрада, би бил по-полезен на Народното събрание ", бяха думите на Свиленски.

Ченчев разгласи, че " в случай че имаше казарма, този човек нямаше да стигне дотук ", без да дава повече пояснения за мненията си.

Вежди Рашидов, който остави този разговор да тече съвсем без интервенция, на финала се застъпи персонално за Корнелия Нинова, като съобщи, че в случай че не била нейната интервенция, нямало да има 48 Народно заседание.

На това Даниел Лорер (ПП-ДБ) репликира: " Предишното Народно събрание в действителност го изискуем на вас - вие се договорихте за ръководител и успяхме да поработим за българските гласоподаватели. Само че вие не казахте защо сте се разбрали. За разлика от това ние споделяме пределно ясно - ротацията на ръководител е обвързвана със законодателни цели, а не с държавно управление ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР