Със 135 гласа за“ Народното събрание прие на първо четене

...
Със 135 гласа за“ Народното събрание прие на първо четене
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене бюджета на ДОО

Със 135 гласа „ за “ Народното събрание одобри на първо четене бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2024 година. Предвижда се увеличение на пенсиите с 11%, растеж на минималната работна заплата до 933 лв. и повишение на оптималният застрахователен приход от 3400 на 3750 лв.. Обезщетението за втората година от майчинството остава в сегашния си размер от 780 лв..

Против предложенията на кабинета бяха депутатите на Възраждане, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, които направиха поръчки за промени сред двете четения на закона.

Опозицията насочи рецензии към оферти от кабинета бюджет на Държавното публично обезпечаване. От " Възраждане " поддържаха увеличението на оптималния застрахователен предел и вдовишките надбавки, само че не и замразяването на майчинството за втората година и минималното обезщетение за безработица.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия съобщи, че левицата няма да поддържа бюджета.

В отговор Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ разяснява, че бюджетите за следващата година следват едни и същи политики от 2 години насам.

От ГЕРБ-СДС показаха кардинална поддръжка към предложенията на кабинета, само че желаеха промени в текстовете сред двете четения.

Социалният министър Иванка Шалапатова посочи, че размерът на другите типове компенсации би трябвало да бъде съгласуван с опциите на бюджета, като се одобряват обществено и финансово допустими решения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР