Със 133 гласа за, 49 против и 0 въздържал се

...
Със 133 гласа за, 49 против и 0 въздържал се
Коментари Харесай

Ветото на президента върху свободните цени на тока беше отхвърлено от Парламента

Със 133 гласа " за ", 49 " срещу " и 0 " въздържал се " депутатите още веднъж одобриха Закона за енергетиката и по този метод преодоляха ветото на президента върху измененията, гласувани към този момент от Народното събрание на 5 октомври. С тях се вкарва либерализация на пазара на ток за битовите консуматори от 1 януари 2026 година

Един от претекстовете на президента Румен Радев гласи, че по този начин направените разпореждания в този им тип не подсигуряват в задоволителна степен правата на най-уязвимите групи битови консуматори, които ще понесат най-трудно последствията от либерализацията.

  " Ветото е втори късмет да осъзнаете, откакто сглобката пренебрегнахте доводите на опозицията, че по този начин направените промени в закона ще донесат безпорядък и неустановеност, вместо да вземат решение проблемите на жителите ", сподели Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

Той беше безапелационен, че президентът е прав, а претекстовете се припокриват с опасенията на опозицията. Уточни и че в случай че ветото бъде отхвърлено, ще се стигне до внезапен скок на цените на крайните битови консуматори. 

Йордан Тодоров от " Възраждане " пък съобщи, че без подозрение би трябвало да бъде подкрепено ветото, тъй като претекстовете на процедура повтаряли техните доводи, против измененията в закона и настоя министър Радев да пристигна да изясни в Народно събрание, че с изключение на опозицията и президентът не разбирал от енергетика.

" Често слушам по какъв начин ПП-ДБ се хвалят в медиите, че са създали над 60 промени, те обаче са неработещи. Качеството на измененията в законодателството е доста ниско, тъй като се вършат на бързо и на парче ", допусна Тодоров. 

Павела Митова от " ИТН " счита, че решението на Радев дава втори късмет за разговор, и опция да се спре унищожаването на един основен бранш в стопанската система. 

" Унизително е, да приемате такива промени, като значете, че в най-мекия вид ще докара до най-малко два пъти нарастване на тока на българското семейство ", засегнат изясни и Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

Според него това се прави, тъй като имало дупка от 1,4 млн. лева, които трябвали и ще вземат от проекта за възобновяване.

" Това е безсрамие. Дано да не ги съберете тези 121 гласа, с цел да не пострада популацията с вашите дейности ", пожела той на съдружните сътрудници. 

" Мотивите на президента са съществени, причините му също. Той споделя и нашите терзания, дали либерализацията  ще проработи по метода, по който ние си представяме ", призна и шефът на енергийната комисия Делян Добрев. 

Той изясни, че законът е признат на две четения, тъй като гоним период обвързван с проекта за възобновяване и в случай че не влезем в този период няма да получим парите по втория транш. 

" Има недостатъци само че неговото приложение, само че влиза в действие от 1 юли 2024. Имаме 8 месеца да създадем измененията в закона, с цел да работи безпроблемно. Въпреки всички причини и терзания дано да одобрявам още веднъж този законопроект, с цел да не спъваме работата по проекта и да почистим всички въпроси, които не са ясни по-късно ", прикани Добрев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР