Със 129 гласа за Народното събрание прие доклад, който подлага

...
Със 129 гласа за Народното събрание прие доклад, който подлага
Коментари Харесай

Дебатът за Gemcorp прерасна в ТВ война на ГЕРБ срещу ПП

Със 129 гласа " за " Народното събрание одобри отчет, който подлага на тежки рецензии държавното управление на Кирил Петков поради дейностите му по време на подписването на противоречивия меморандум с Gemcorp през март 2022 година

Компанията, ръководена от Атанас Бостанджиев, трябваше да бъде финансов сътрудник на американската IP3 при възможни планове за вложения в енергетиката на България. Серия от следствия за фонда обаче потвърдиха съществени обвързаности на някогашните му акционери с Русия, a политическото неодобрение докара до поврат и отвод от меморандума.

ГЕРБ, които оглавяваха анкетната комисия за Gemcorp, трансфораха полемиката по отчета в телевизионна война против Политическа партия, която продължи към 4 часа в ефира на Българска национална телевизия.
Десислава Трифонова (ГЕРБ) назова Кирил Петков и Асен Василев " безродници " и ги упрекна, че са " дали българската енергетика на Руската федерация ".Тя сложи въпрос на Василев дали е правилно, че е работил като " стажант " на Бостанджиев в Лондон и дали се познава с Алберт Авдолян - съветския олигарх, някогашен акционер във фонра.Теменужка Петкова упрекна някогашните ръководещи, че са нарушили конституцията поради сключване на меморандум с изискване за арбитраж, не са нотифицирали авансово Европейска комисия и документът не е координиран с целия Министерски съвет и с специалисти в Министерството на енергетиката.
Петкова нападна Политическа партия, че не са попитали авансово службите за сигурност за възможни репутационни проблеми в фирмите, което предизвика Атанас Атанасов (ДБ) да я контраатакува с въпроса дали Бойко Борисов се е допитал до ДАНС, преди да прокара съветския " Балкански поток " през България.

Това беше и единственото включване на някогашни съдружни сътрудници на Политическа партия в косвена отбрана на Петков - в останалите случаи от Българска социалистическа партия подлагаха на критика дейностите му.

Обяснението на Кирил Петков по случая беше, че е получили информация от Александър Николов (екс-министър на енергетиката) за оферти меморандум, в който " няма действителни суми и планове, а опция за търсене на вложения в България ".
Николов го е уведомил, че " IP3 са вложили 17 милиарда паунда във Англия и е хубаво този вид компании да видят дали има положителни разновидности за вложения в България ".Информацията за съветската обязаност е довела до решението за анулация на меморандума. От ГЕРБ обаче още веднъж нападнаха Петков за това, че не е показал подробния отчет на ДАНС на Българска социалистическа партия и Демократична България в продължение на три месеца.
Най-големият скандал избухна по тематика, която нямаше нищо общо с Джемкорп.

Няколко депутати от ГЕРБ взеха решение да се надвикват с Асен Василев от трибуната на Народното събрание, като минаха по целия " конспект " на финансовата политика, цените на горивата и договорите за доставки на газ.

Докато Делян Добрев обвиняваше Василев, че е присвоил пари в размер на милиарди от хипотетично неизгодни газови покупко-продажби, някогашният финансов министър връщаше топката в полето на ГЕРБ с въпроса за какво по време на Политическа партия контролираната цена на газа е била под равнището на борсовата търговия, а в този момент е по-висока от борсовата.

Добрев отговори с обвиняване, че Политическа партия са позволили инфлация, която е довела до това " потребителите да обеднеят с 20 милиарда лева ", а Асен Василев му върна лентата до 2013 година, когато " докарахте българската енергетика до такава степен, че се палеха хора по улиците ".

" Явно камерите на Българска национална телевизия предизвикат вашия дуетен театър ", намеси се председателстващият съвещанието Росен Желязков, който допускаше всеки да взема думата отвън правилника, само че към края на дебатите отхвърли да даде право на персонално пояснение на Десислава Трифонова, която се оказа афектирана от метафорично съпоставяне с Рада Госпожина от " Под игото ".

" Доколкото си спомняме, тя е разказана като високо, стройно, хубаво момиче, позитивен воин ", разяснява Желязков, до момента в който обясняваше отхвърли си да разреши на съпартийката си да приказва от трибуната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР