Със 129 гласа за бюджет 2022 беше приет на първо

...
Със 129 гласа за бюджет 2022 беше приет на първо
Коментари Харесай

Със 129 гласа бюджет 2022 беше приет! Асен Василев: Свърши бедността!

Със 129 гласа " за " бюджет 2022 беше признат на първо четене. " Против " бяха 99-ма народни представители.

Така стана ясно, че четворната коалиция е постоянна и се употребява със доста болшинство.

Против бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Няма да се примирим с обстоятелството, че сме небогати и ще си останем небогати вечно. Това свърши, съобщи финансовият министър Асен Василев, защитавайки бюджета от рецензиите на опозицията.

От 2007 година (когато България влиза в Европейски Съюз - бел. а.) до момента тази икономическа политика на неинвестиране води до това, че половин милион българи отиват да работят в чужбина, тъй като тук обществената, финансовата и капиталовата среда не им разрешава да защитят приходите, които могат да защитят в чужбина, разгласи той.

След 1996 година страната ни е имала потребност от дисциплинираност, тъй като е харчила повече, в сравнение с е имала, само че след влизането в Европейски Съюз, когато има остатъци, България е траяла остарялата политика - не влага в хора, в инфраструктура, усилва се държавната администрация в интервал, в който светът минава към цифрови услуги, добави той.

Подчерта, че това е главната разлика сред този бюджет и всички останали до момента. " Той желае да направи обществената и капиталовата среда най-малко толкоз добра като в Европа, а не да се помири с обстоятелството, че ще си останем небогати вечно ", акцентира министърът.

Той отговори на множеството рецензии, отправени по традиция от предшественика на поста Кирил Ананиев, в този момент народен представител от ГЕРБ. Благодари му за изявлението, в което по думите му ясно обрисувал разликата сред предлагания в този момент бюджет и тези до момента.

Асенов разгласи и че всеки месец откакто в последния работен ден министерството афишира осъществяването на бюджета, ще внася запитване до Василев по какъв начин се извършва заложената в него " гениална капиталова стратегия ".

И Движение за права и свободи, и ГЕРБ употребяват две съществени тези в рецензиите към проектобюджета - с размера на дълга и с това, че заложената стратегия за финансови вложения няма да бъде изпълнена - тъкмо както и през последните години.

Към това Ананиев добави и подозрението, че може да се разчита на пари по неодобрения още от Брюксел Национален проект за възобновяване, от който се чака първичен задатък от 1.6 милиарда лева Допълни, че има планове, които България първо би трябвало да финансира, а по-късно ще получи съфинансиране по него.

Попита и риторично дали някой е виждал лист с планове, подготвени да бъдат финансирани от бюджета.

И Ананиев след Йордан Цонев от Движение за права и свободи разгласи, че има бърз ритъм на повишаване на държавния дълг. Затова съобщи на финансовия министър, че при ниската легитимност на ръководещите, би трябвало да харчат колкото са изкарали.

" Ако сте правилни, ще харчите това, което сте основали във вашия мандат, т.е. бюджетът ви би трябвало да е с нулев недостиг, като най-вече може да добавите разноските за пандемията ", съобщи Ананиев.

Тезата на ръководещите, която и през днешния ден уточни финансовият министър, е, че в случай че ги нямаше плануваните вложения, бюджетът щеше да е с остатък от 1.7% от Брутният вътрешен продукт, а не с недостиг от 4.9% от Брутният вътрешен продукт, а без коронавирус ограниченията - 2.5% от Брутният вътрешен продукт.

" Ако тук беше уважаемата Мика Зайкова (бивш народен представител от " ИТН " - бел. авт.), щеше да каже, че ще направи този бюджет на кайма ", заключи Ананиев и за следващ път стартира тезата на предходните ръководещи, че това е избирателен бюджет, само че в него не са планувани пари за избори.

Асен Василев предложи на Ананиев да внесе сред първо и второ четене на план кои разноски с какъв брой да се орежат, с цел да няма бюджетен недостиг. " Кажете - няма да има нарастване на пенсиите, няма да има безвъзмездни детски градини, няма да има нарастване на майчинските, няма да има помощ за бизнеса и за земеделските стопани ", прикани го той.
В отговор получи ръкопляскане от залата, а Ананиев разяснява, че " се радват като дребните деца в детската градина ".

" Четиридесет години я изучавам тази просвета, в този момент за пет минути да му кажа по какъв начин да стане бюджетар няма по какъв начин да стане ", разгласи той.

Томислав Дончев от ГЕРБ съобщи, че Бюджет 2022 година е “мазна кутия от пица, само че без пица”, а Василев отвърна, че пица ще има, само че не и за “крадците”. Освен това опозицията се притеснява от евентуален кредитен балон. Управляващите признаха - това е допустимо, само че едвам следващата година.

Финансовият министър посочи, че държавното управление има упоритост да притегля и непознати вложения.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР