Със 125 гласа за, 41 против и един въздържал се

...
Със 125 гласа за, 41 против и един въздържал се
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене кой ще замества премиера, когато остъства

Със 125 гласа " за ", 41 " срещу " и един " въздържал се " депутатите утвърдиха на първо четене измененията, импортирани от ръководителя на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Със законопроекта се урежда осъществяването на функционалностите на министър-председателя при негово неявяване от страната или прилагане на законоустановен отпуск, когато пълномощията му не могат да бъдат изпълнени от заместител министър-председател заради неявяване от страната, прилагане на законоустановен отпуск или при неспособност за упълномощаването му. Предвижда се в тези случаи министър-председателят да може да разпорежда осъществяването на своите пълномощия на избран от него министър, с писмена заповед за всеки съответен случай.

От опозицията показаха подозрение, че измененията се оферират поради министъра на финансите Асен Василев и предложиха името му категорично да се запише в закона, като първи тази линия поеха от " ИТН ", сед това към тях се причислиха и " Възраждане ".

 

" Винаги до момента, когато министър-председателят го няма, заместител министър-председателите извършват тази функционалност ", уточни Тощко Йорданов от Има Такъв Народ. Той разяснява, че драмата е следната – в случай че инцидентно министър председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел са по едно и също време натоварени някъде, Асен Василев, който, по думите на Йорданов, е другият министър-председател, да поеме действително тази функционалност. " Защо не запишем в това решение непосредствено, когато Денков и Мария Габриел ги няма, министър-председател е Асен Василев ", попита той.

 

В последна сметка опозицията съумя да се скара и между тях. Нечленуващият в парламентарна група народен представител Радостин Василев съобщи:

 

" Да знаете, че Има Такъв Народ не са нищо по друго от ПП-ДБ - и те са обслужващ личен състав на Борисов и на ГЕРБ ". 

 

В последна сметка измененията бяха гласувани на първо четене. В поддръжка на текстовете гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи, от „ Възраждане “ и „ ИТН “ (ИТН) бяха срещу, а един народен представител от „ Българска социалистическа партия за България “ се въздържа.

 

ФрогНюз

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР