Със 125 гласа за, 11 гласа против и един въздържал

...
Със 125 гласа за, 11 гласа против и един въздържал
Коментари Харесай

НС прие правилата за избор на КЕВР

Със 125 гласа " за ", 11 гласа " срещу " и един " въздържал се ", депутатите одобриха довечера разпоредбите за избор на ръководител и член на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/, заяви " Нова "

Не бе признато предлагането на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС да се върне в началото заложения период от 14 дни за номинации от страна на парламентарните групи.

Председателстващият съвещанието Мирослав Иванов дефинира като неприемливо и не подложи на гласоподаване предлагането на Любен Дилов на всички места в Закона за енергетиката и в плана на решение да се размени КЕВР с просто " Комисията за изключително контролиране на енергетиката " /КИРЕ/.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи уточни , че се позволява неточност във връзка с тези правила, защото не било ясно те по остарелия или новия закон ще работят те.
 Миене и подмиване в дебата за КЕВР в пленарна зала
Миене и подмиване в дебата за КЕВР в пленарна зала

Обсъждат промени в Закона за енергетиката - понижаване състава на КЕВР

Десислава Атанасова, ръководител ПГ ГЕРБ-СДС, показа от трибуната класьор с копия от фактури на наранени от цените на електрическата енергия.

Как ще отговорите на всички тези хора, които не престават да получават сметки с двойно, тройно нарастване. Има ли значение, какъв ще съставът на КЕВР или КИРЕ, както имаше предложение, дали по някакъв метод ще въздейства на цените на електрическата енергия, защото по закон КЕВР ще вземе решение през юли , уточни Атанасова.
 Рибарски: До 2-3 седмици ще има нов ръководител на КЕВР
Рибарски: До 2-3 седмици ще има нов ръководител на КЕВР

Ще се трансформират някои от условията за членовете на органа

Искрен Арабаджиев /ПП/ разяснява, че българското общество за тези години задоволително е видяло самостоятелните регулатори да се употребяват като бухалки. Ние не заменяме един човек с различен, желаеме да създадем такива регулатори - самостоятелни, които да работят в интерес на обществото, сподели депутатът.

Припомняме, че броят на членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) се понижава от 9 на 5 души.

Предвижда се редуциране на броя им в състав " Енергетика " от четирима на двама, както и премахването на условието за един член на комисията с юридически стаж и един член с опит в областта на стопанската система.

Чрез препоръчаната смяна се усъвършенства числения състав на комисията като самостоятелен колегиален орган, както и да бъдат осъществени обилни финансови икономии.

Проектът планува по-широки дефиниции на легалните термини " стаж в региона на енергетиката " и " стаж в региона на водоснабдяването и канализацията ".
 Управляващите орязват състава на КЕВР от 9 на 5 души
Управляващите орязват състава на КЕВР от 9 на 5 души

Премахват се някои изисквания…

За подобен се признава стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци, с подобен предмет на активност, само че регистрирани и/или лицензирани на територията на друга страна членка, както и стаж в региона на финансите, счетоводството, търговията с финансови принадлежности или банковото дело, свързани с енергийния бранш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР