Със 123 гласа Народното събрание гласува недоверие на правителството на

...
Със 123 гласа Народното събрание гласува недоверие на правителството на
Коментари Харесай

Със 123 гласа парламентът гласува недоверие срещу кабинета Петков

Със 123 гласа Народното събрание гласоподава съмнение на държавното управление на Кирил Петков. Всички без един народни представители участваха в гласуването - поддръжка на кабинета дадоха 115 души, а гласът на Рамадан Аталай от Движение за права и свободи се оказа неверно регистриран в тяхна изгода. " За мен беше чест да повеждам държавно управление, свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова ", сподели Кирил Петков в речта си. Предстои кабинетът да подаде оставка и да стартират нови съвещания за сформиране на държавно управление - по конституция първият мандат се поставя на " Продължаваме промяната " като най-голяма парламентарна групаТова е първият сполучлив избор на съмнение от 1989 година насам.


20:20 ч. - Корнелия Нинова - Най-тежкият вид са избори, длъжни сме да опитаме да съставим нов кабинет

" Умишлено ще ни вкарат в рецесия. Предупреждавам, че есента и зимата ще бъдат тежки. Трябва цялостна готовност, с цел да помогнем на народа. Преди изборите би трябвало да свършим работа. Българска социалистическа партия е подготвена постоянно за избори. Свалянето на държавното управление ще се изрази в безпорядък, неустойчивост, липса на парламент, който да взима решения по значимите въпроси. Ако Политическа партия ни поканят на диалози, ще се включим в тях. Смятам, че съдружното съглашение би трябвало да се актуализира, тъй като от декември се случиха доста промени, сподели ръководителят на Българска социалистическа партия и вицепремиер Корнелия Нинова.

20:00 ч. Вицепремиерът Асен Василев предвижда, че ще се стигне до предварителни парламентарни избори през септември 2022 година поради невъзможността на Народното събрание да излъчи работещо болшинство след вота на съмнение.

19:44 ч. - Членовете на държавното управление излязоха на площада измежду жителите.

“Истинските спечелили излизат през централния вход на Народното събрание! ”
— Nikola Balov (@nixanbal)
" Това е единствено една стъпка. Ние ще продължим да вършим това, за което сме пристигнали ", сподели Андрей Гюров, ръководител на ПГ на Политическа партия. " Хората зад нас демонстрират, че тази смяна е необратима и път обратно няма ".

19:39 ч. Правителството не завоюва вота, само че демонстрацията в негова поддръжка става все по-голяма на площад " Народно заседание ".

Всички пресечки, които стигат до постройката на Народното събрание, са цялостни с хора, като не престават да идват и още.





Речта на Кирил Петков след гласуването:

" За мен беше чест да повеждам държавно управление, свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова. Това, което те не схванаха, е, че не могат да завоюват по този начин българския народ. Ние ще продължим тази борба и един ден ще имаме България без задкулисие. Без мафия. Една естествена и сполучлива страна. Благодаря ви ".

Целият запис от съвещанието по вота на съмнение:



19:24 ч. - Десислава Атанасова от ГЕРБ излезе да прочете декларация от името на групата, само че в този миг всички министри и депутати от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България напуснаха пленараната зала.

Атанасова регистрира " историческото събитие ", че за първи път вотът на съмнение против кабинета е сполучлив. В залата останаха депутатите от " ИТН ", ГЕРБ и част от Движение за права и свободи, които взеха решение да се върнат назад.

Председателката на ПГ на ГЕРБ реши да посвети декларацията си на тематиката за Северна Македония, като нападна Кирил Петков за това, че не е показал мнението на Министерски съвет.

Атмосферата в залата:



19:21 ч. - Единственият негативен избор от Движение за права и свободи се оказа неточност. Рамадан Аталай излезе на трибуната, с цел да изясни, че гласът му е погрешно регистриран, с което развесели залата.

Веднага след гласуването цялата група на Движение за права и свободи напусна залата. Депутатът от Демократична България Елисавета Белобрадова оповестява, че в същия миг са си тръгнали и депутатите от " Възраждане " - дружно с групата на Мустафа Карадайъ.



19:17 ч. - 123 гласа смъкнаха кабинета на Кирил Петков

19:15 ч. - Вотът на съмнение е сполучлив при първото гласоподаване. Политическа партия желаеха прегласуване.

19:13 ч. - Георги Свиленски (БСП) изиска директно предаване на гласуването по Българска национална телевизия 1, а не БНТ2, както трябваше да е до момента.

В пленарната зала има тъкмо 239 депутати - това сподели гласуването за решението. Липсва единствено Елена Гунчева ( " Възраждане " ).

19:09 ч. - Минута преди началото на съвещанието, пленарната зала на Народното събрание е цялостна, министрите също са по местата си. Регистрацията към този момент стартира.

181 депутати се записаха, има кворум.

Народното събрание заседава изключително в 19:10 ч., с цел да реши дали да гласоподава избор на съмнение на кабинета на Кирил Петков.

Вероятността за триумф на опозицията е огромна, защото с отделянето на Има Такъв Народ от ръководещата коалиция съперниците на кабинета към този момент са 125 души.

Делян Пеевски, който отсъстваше на последните няколко значими съвещания, този път се появи на митинга против кабинета. Елена Гунчева от " Възраждане " обаче се оказа в болничен отпуск поради контузия на крайници и няма да взе участие във вота.

Какво ще стане, в случай че вотът е сполучлив?

Кабинетът ще подаде оставка, само че ще продължи да извършва функционалностите си, до момента в който Народното събрание не реши друго.

Оставката би била последвана от съвещания, свикани от президента, след които той ще връчи мандат още веднъж на " Продължаваме промяната " като най-голяма по бройка парламентарна група.

При възможен отвод или крах в предлагането на нов състав на Министерски съвет в границите на 7-дневен период, мандатът ще бъде предоставен на втората по бройка група - ГЕРБ.

Изборът на партията, на която президентът би могъл да даде трети възможен мандат, се пада върху него. Ако не се реализира единодушие и в трите хипотези, Румен Радев ще би трябвало да назначи длъжностен кабинет и да насрочи нови избори.

Всичко за дебатите:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР