Със 121 гласа за и 85 против депутатите в парламента

...
Със 121 гласа за и 85 против депутатите в парламента
Коментари Харесай

Депутатите избраха Кирил Ананиев за министър на здравеопазването

Със 121 гласа " за " и 85 " срещу " депутатите в Народното събрание гласоподаваха оставката на досегашния министър на опазването на здравето Николай Петров и избраха неговият правоприемник - Кирил Ананиев. Това е първата промяна на министър в състава на третия кабинет " Борисов ", само че се случи в отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов, който по същото време беше в Министерския съвет на съвещание на Съвета по сигурността. Отсъствието на премиера се трансформира в мотив за яростни реплики сред водачите на ръководещата партия и опозицията в Народното събрание.

Кандидатурата беше показана от вицепремиера Томислав Дончев, което беше посрещнато с рецензия от Българска социалистическа партия. " Вашият министър-председател вас не ви почита, а оставете опозицията. ", съобщи ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и разгласи отсъствието му за противоконституционно и незаконно, както и за демонстрация на политическа плашливост. Тя попита задочно премиера за какво е назначил към този момент някогашния министър Николай Петров, като се е знаело от март, че е бил в спор на ползи като шеф на ВМА.

Николай Петров подаде оставка като здравен министър на 30 октомври, откакто Би Ти Ви излъчи репортаж, че като началник на Военномедицинска академия той е упълномощил публични поръчки за над 1 млн. лв. на компании на шурей си.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отбрани премиера и отсъствието му с контракритика за изявлението на депутата от Българска социалистическа партия Иво Христов, че 80% от българите са дебили. " Ето това е политически боязън ", съобщи Цветанов. Корнелия Нинова отвърна, че отговорът му е " обикновена операция ".

Георги Йорданов и Георги Михайлов от Българска социалистическа партия се обърнаха от трибуната към новия здравен министър с упътвания - за внимание към плана за реновиране на Спешната помощ, който писмено би трябвало да бъде приключен до края на тази година, също и за анулирания главен пакет за лечебни действия, за опита за спор за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и за бюджета й.

" Не се удивлявам, че по този начин протичат дебатите за избора на здравен министър. Това е сфера, в която всички работихме и се провалихме и в този момент се чудим кого да обвиним ", разяснява най-после Хасан Адемов от Движение за права и свободи и пожела триумф на Кирил Ананиев и да не завари одобрение към Ада в новия си кабинет.

" Нищо персонално, господин Ананиев, няма да ви подкрепим. Опровергайте скептиците ", сподели и Нигяр Джафер от групата на Движение за права и свободи на претендента по време на полемиката и му пожела да има сили за непопулярни решения, тъй като такива се желаят за промяна в опазването на здравето. Йордан Цонев добави, че за пръв път се избира министър на опазването на здравето с профил, какъвто Движение за права и свободи желае - стопански вместо медицински, само че няма да го поддържат, тъй като ръководещите няма да му дадат политическия лост за смела промяна.

Кой е новият министър на опазването на здравето

Кирил Ананиев е роден през 1955 година в София. От 2014 година е заместник-министър в Министерството на финансите. Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и консултант към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

Преминава през всички експертни длъжности, с цел да доближи до шеф на Главно ръководство " Държавни разноски " и заместник-министър на финансите при три поредни държавни управления в интервала 1998-2009 година
Кирил Ананиев стартира работа в Министерството на финансите през 1980 година

Завършва компетентност " Финанси и заем " във Висшия стопански институт в София през 1980 година Специализира в региона на финансирането и социално-културните разноски в УНСС и в региона на промените в опазването на здравето в Чикаго, Съединени американски щати. Владее съветски и френски език.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР