Със 121 гласа за, 85 - против и без въздържали

...
Със 121 гласа за, 85 - против и без въздържали
Коментари Харесай

Кирил Ананиев вече е министър на здравеопазването

Със 121 гласа " за ", 85 - " срещу " и без въздържали се, депутатите гласоподаваха Кирил Ананиев за новия здравен министър.

Припомняме, на 30 октомври министърът на опазването на здравето Николай Петров подаде оставка , която незабавно бе призната от министър-председателя Бойко Борисов.

 Здравният министър подаде оставка
Здравният министър подаде оставка

Борисов я одобри

Причина за оставката стана следствие за извоювани публични поръчки от близки на здравния министър. Става въпрос за поръчка в нарушаване на Закона за публичните поръчки (ЗОП), извоювана от мъжа, с който дъщерята на министъра живее на фамилни начала.

 Борисов е нерешителен и разрушава институциите и държавността, изригна Нинова Обновена
Борисов е нерешителен и разрушава институциите и държавността, изригна Нинова

Системно нарушавал Конституцията

По време на дебата Хасан Адемов от Движение за права и свободи съобщи, че мъчно си е трансформирал мнението, че не би трябвало доктор да е министър на опазването на здравето . Какъв да е профилът му, попита той.

Здравеопазването е политика, която би трябвало да се прави тук и в Министерския съвет, утвърдена с консенсус. Нито една група не може да се оправи сама . За нас този профил е допустим, добави той.

Адемов му пожела прекрачвайки кабинета, да не види табела: " Добри пристигнали в пъкъла. "

Таско Ерменков не се съгласи с финансовия профил на Ананиев, тъй като това не било поради мениджърските му качества, а поради продължение на комерсиалната политика на лечебните заведения. Дали щ е е този министър или не - няма значение , съгласно него.

" Няма по какъв начин да си управител на нещо нереформирано. Догодина отново ще си приказваме за същото и ще дадем 5 милиарда лв. за опазване на здравето ", сподели Ерменков.

Адемов го репликира, че не е правилно, че здравната активност е комерсиална активност .

" Ясно е политическото обръщение за избора му. Очакванията са да осъществя фискални ограничения ", добави Адемов.

Как се управлява система, в която няма контролни механизми . Ще бъде тъпо подобен експерт да изгори в една нереформирана система. Ние сме подготвени да участваме в съвещания каква да бъде системата. Това съобщи по време на дебата Йордан Цонев от Движение за права и свободи .

Това е една подадена ръка, тъй като това е значима за българските жители система, безапелационен е Цонев.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание Д-р Даниела Дариткова дефинира оставката на проф. Петров като заслужен акт, какъвто нямало в другите политически сили. Тя напомни, че се дават още 400 млн. лв. за опазване на здравето. Оттук нататък ще се търси консенсус и надпартийни решения.

Д-р Михайлов от Българска социалистическа партия репликира, че се води политика срещу опазването на здравето .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР