Със 120 гласа за“, 46 против“ и един въздържал се“,

...
Със 120 гласа за“, 46 против“ и един въздържал се“,
Коментари Харесай

Депутатите приеха Пътна карта за климатична неутралност

Със 120 гласа „ за “, 46 „ срещу “ и един „ въздържал се “, Народното събрание поддържа Пътната карта за климатична индиферентност на Република България, обновена от Министерски съвет в сходство с Решение на Народното събрание от 4 октомври 2023 година във връзка със Споразумение сред министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в бранш “Енергетика ", подписано на 3 октомври 2023 година, Решение на Народното събрание от 31 януари 2020 година и Решение на Народното събрание от 12 януари 2023 година

В решението е посочено още, че Народното събрание приема Пътната карта за климатична индиферентност на Република България, според която електрическа сила от въглища се създава без ограничаване най-малко до 31 декември 2038 година, като последна дата.

Министерският съвет актуализира Пътната карта за климатична индиферентност в частта за разполагаеми маневрени и базови мощности. Според документа задачата е да се подсигурява сходството на Пътната карта със подписаното на 3 октомври т.г. в Народното събрание Споразумение сред министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в бранш „ Енергетика “. Решението на Министерския съвет е признато неприсъствено, прецизират от пресслужбата на държавното управление.

От държавното управление прецизират, че от пътната карта отпадат посочените преди този момент междинни стойности на енергийните мощности за преправка на въглища, надлежно за 2026 година, 2030 година и 2035 година Те ще бъдат прецизирани в хода на предоговарянето на Националния проект за възобновяване и резистентност, както допуска и решението на Народното събрание от 12 януари т. г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР