Със 118 гласа за, 44 против и 13 въздържал се

...
Със 118 гласа за, 44 против и 13 въздържал се
Коментари Харесай

По предложение на Борисов и ГЕРБ: Парламентът прие решение за ускоряване на приемане на еврото

Със 118 гласа " за ", 44 срещу и 13 " въздържал се " Народното събрание одобри решение за ускорение и довеждане докрай на процеса по практическата подготовка за приемане на еврото в Република България. Вносители на плана за решение са Бойко Борисов и депутати от ГЕРБ-СДС.
 
 Бойко Борисов в Народно събрание Бойко Борисов в Народно събрание Източник: БГНЕС
В поддръжка на решението гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България ", Движение за права и свободи, един народен представител от " Възраждане " и шестима депутати, нечленуващи в парламентарна група. " Против " бяха 35 народни представители от " Възраждане ", четирима от " Българска социалистическа партия за България " и петима самостоятелни депутати. От " ИТН " се въздържаха.
 
Решението планува планът на Закон за въвеждане на еврото в Република България да се прегледа предпочитано през първата сесия на 50-ото Народно заседание. Министерският съвет, взаимно с Българската национална банка, да предприеме при нужда законодателни и административни ограничения, съгласувани с Народното събрание за реализиране на конвергентните критерии за участие в еврозоната, написа в решението.
 
Предвижда се Министерският съвет по предложение на Министерство на финансите да изиска правенето на изключителни конвергентни отчети от Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) не по-късно от две седмици откакто България извърши критерия за ценова непоклатимост. В случай че Република България извърши критерия за ценова непоклатимост до 31.12.2024 година, Министерският съвет да изиска дата за приемане на страната в еврозоната от 01.07.2025 година
 
В решението е записано още, че Република България приема еврото при опазване на формалния валутен курс на лв. към еврото, еднакъв на централния курс от 1,95583 лв. за 1 евро.
 
 Тошко Йорданов Тошко Йорданов Източник: Zonanews
Председателят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов уточни, че България би трябвало да влезе в еврозоната, когато е подготвена. По думите му това е демонстративно политическо решение, без практическа стойност.
 
 Костадин Костадинов Костадин Костадинов Източник: Zonanews
Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов разяснява, че това е национално изменничество. Това е третото или четвъртото такова решение, някой ви кара ли, попита той. Костадинов още веднъж предложи като има явно разделяне, да се свика референдум за влизането в еврозоната.
 
 Манол Пейков Манол Пейков Източник: Zonanews
Еврото не е непозната валута, разяснява и Манол Пейков от ПП-ДБ. България ще бъде първата страна, която ще вкара кирилски надписи върху еврото, уточни той.
 
След приемането на решението за ускорение на въвеждането на еврото, депутатите минаха към разискване на първо четене на законопроекта за въвеждане на еврото в България.
 
В хода на дебатите някогашният финансов министър Асен Василев разяснява, че еврото ще бъде въведено в България сега, в който покрием критерия за ценова непоклатимост, по-късно ще се изиска ексклузивен конвергентен отчет и ще се изиска той да бъде изработен в съкратени периоди.
 
 Асен Василев Асен Василев Източник: Zonanews
Най-вероятната дата за въвеждане на еврото ще бъде 1 юли следващата година, съобщи Василев и уточни, че " може да постави цяла депутатска заплата ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР