Със 107 гласа за, 48 против и един въздържал се

...
Със 107 гласа за, 48 против и един въздържал се
Коментари Харесай

Депутатите решиха как ще променят Конституцията

Със 107 гласа " за ", 48 " срещу " и един " въздържал се " Народното събрание одобри разпоредбите, по които ще бъде изменяна конституцията.

Промените ще се случат на три четения и могат да минат по така наречен бърза и мудна писта. Като разликата сред двете е сред два и пет месеца. 180 гласа са нужни на депутатите, с цел да минат промените по директния път. Именно това е и задачата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, с цел да може измененията в главния закон да минат до Нова година. Бавната писта изисква болшинство от 160 гласа, колкото имат трите обединения.

При първото гласоподаване законопроектът се изчита и се гласоподава в целокупност. За изявления парламентарните групи ще имат два пъти повече време от нормално. За да бъде признат на първо гласоподаване законопроектът, за него би трябвало да са дали своят вот 180 депутати. Ако получи сред 160 и 180 гласа " за ", се слага за ново разглеждане. То ще бъде след най-малко два месеца, само че не повече от пет. Тогава за признат ще се смята, в случай че има най-малко 160 гласа в поддръжка. В този случай гласуванията в действителност ще са четири, като първото ще е авансово - по този начин го дефинира ръководителят на Народно събрание Росен Желязков.

Депутатите могат да оферират промени в текста единствено сред първо и второ четене. Те се вършат в писмен тип, като срокът за оферти е най-малко седем дни. Толкова е и общоприетият период за оферти, само че правилникът за работа на Народното събрание разрешава да бъде понижен на 3 или продължен на 14 дни. Не се преглеждат оферти, които " излизат отвън предметния обсег " на признатия на първо четене план. После комисията по конституционни въпроси изготвя отчет със мнение по предложенията.

На второ четене законопроектът се чете и гласоподава текст по текст. Ако на първо гласоподаване е минал с поддръжката на най-малко 180 депутати, толкоз ще са нужни и на второ четене. Ако пък на първо четене гласовете " за " са били сред 160 и 180, за признати на второ четене се смятат текстовете с най-малко 160 гласа " за ". Останалите са отхвърлени, написа 24 часа.

Промени не може да се вършат сред второ и трето четене. Конституционната комисия показва признатия на второ четене текст, като в него може да прави единствено редакционно-технически ремонти. Третото гласоподаване на законопроекта е в целокупност и поименно. Ако на първо и второ четене е минал с най-малко 180 гласа " за ", толкоз ще е минимумът и за третото. Ако е имал сред 160 и 180 гласа " за ", на трето ще са нужни най-малко 160 гласа " за ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР