Със 106 гласа "за", 4 "против" и 54 "въздържали" депутатите

...
Със 106 гласа "за", 4 "против" и 54 "въздържали" депутатите
Коментари Харесай

Депутатите зачеркнаха болничното лечение при чума и холера

Със 106 гласа "за ", 4 "против " и 54 "въздържали " депутатите одобриха на първо четене измененията в Закона за здравето, импортирани от ръководителя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

В опита си да уточняват текста, засягащ наложителното болнично лекуване при ковид, народните представители гласоподаваха лекуването в болница да отпадне при заразни заболявания като чума и холера.

През пролетта в листата на тежките заразни заболявания, налагащи хоспитализация, бе прибавен и COVID-19. Депутатите обаче се застраховаха, като одобриха текста, че пациентите с тези заболявания подлежат на "задължителна изолираност и/или болнично лекуване ", с цел да няма неправилни схващания, че всички случаи на ковид би трябвало наложително да се лекуват в болница.

"Тази редакция основава проблеми, тъй като не се схваща по кое време би трябвало да има наложително болнично лекуване. Такова наложително би трябвало да има при всички тези тежки заразни заболявания и това в никакъв случай не е било противоречиво. От 2004 година насам текстовете в закона бяха такива. Но не може да е условие при COVID-19 ", изясни Дариткова.

Опитвайки се да почисти неяснотите, тя взема решение да отстрани напълно болничното лекуване от текста. Според депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи това основава съществени проблеми с опцията на здравните органи да предписват наложително лекуване при заболявания като чума и холера.

Поставянето под карантина посредством телефон, есемес или имейл, което е друга част от измененията, ще облекчи работата на РЗИ, показват в претекстовете си от ГЕРБ. Също по този начин, съгласно текстовете в Закона за здравето, по време на изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура здравният министър ще може да постанова възбрана за експорт на медикаменти, с цел да има нужното количество за потребностите на българските жители.

Георги Йорданов от Българска социалистическа партия разяснява, че терминът "задължителна изолираност " би трябвало да се обясни. "Ако даденият пациент реши да бъде изолиран у дома, ние не знаем дали той има благоприятни условия в действителност да си реализира наложителната изолираност ", сподели Йорданов.

От Движение за права и свободи се въздържаха от поддръжка на законопроекта.

"Не бива да позволяваме да има законова опция, когато лекарят реши, че би трябвало болнично лекуване за лице, болно от холера или от към този момент изброените заразни заболявания, лицето да може да откаже да постъпи за болнично лекуване, а страната да няма законни средства да го принуди да го направи ", уточни Джевдет Чакъров.

"Още един път дублирам, че всеки пациент, за който се постанова болнично лекуване, и това е по мнението на лекуващия доктор, може да разчита на такова и са спекулации всички изявления, които настояват, че по този метод страната абдикира ", съобщи Дариткова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР