Сървърите с марката Intel постепенно ще останат в историята(снимка: Intel) Intel

...
Сървърите с марката Intel постепенно ще останат в историята(снимка: Intel)
Intel
Коментари Харесай

Intel продаде сървърния си бизнес


Сървърите с марката Intel последователно ще останат в историята
(снимка: Intel)

Intel се освобождава от бизнес, който е от второстепенно значение за компанията. Американският чипмейкър продава активите си за сървъри на MiTAC, тайвански снабдител, който към този момент има производителя на дънни платки за сървъри Tyan.

Сървърният пазар е доминиран от Dell, HP и Inspur, до момента в който за Intel остава дребен дял, отбелязва Tom’s Hardware. Компанията продаде доста от своите неосновни активи още през 2021 година, когато Пат Гелсингер стана основен изпълнителен шеф.
още по темата
Така да вземем за пример, Intel се отърва от производството на Optane устройства и типичен SSD, от мрежовите комутатори и 5G модемите. Въпреки че има мощно сървърно портфолио, главният бизнес на Intel постоянно са били процесорите, а не самите сървъри.

„ В сходство с проекта на Intel да даде приоритет на вложенията в тактиката IDM 2.0, взехме сложното решение да прекратим активността нашата група за решения за центрове за данни (DSG). Като част от този проект, MiTAC ще има правото да създава и продава артикули, основани на нашите планове ”, разяснява договорката представител на Intel.

След като регистрира чиста загуба от 644 милиона $ през четвъртото фискално тримесечие на 2022 година, за Intel наподобява малко евентуално продажбата на сървърния бизнес да бъде в действителност огромна загуба – DSG не носеше обилни доходи. Съдейки по финансовите доклади, компанията евентуално ще продължи да отстранява неосновни подразделения, с цел да се концентрира върху мощните си страни.

Наскоро Intel показа сървърни процесори Xeon от четвърто потомство (Sapphire Rapids) и някои типове сървъри, основани на тези решения. Изглежда обаче, че това са последните сървъри, пуснати от компанията, а документите и другите активи към този момент са трансферирани на MiTAC, където ще бъдат употребявани по-добре.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР