SARS-CoV-2 и страничните ефекти от лечението на болестта, която вирусът

...
SARS-CoV-2 и страничните ефекти от лечението на болестта, която вирусът
Коментари Харесай

ВНИМАНИЕ! Черна гъбичка отваря огромни дупки в белия дроб след COVID-19!

SARS-CoV-2 и страничните резултати от лекуването на заболяването, която вирусът провокира, могат да трансфорат безобидната гъбичка аспергилус в опасност за живота. Опасните вторични инфекции от опортюнистични (нормално неболестотворни) микроорганизми са постоянно срещани затруднения при вирусни епидемиологични талази, само че в този момент лекарите бият паника за съответната опасност за пациенти с COVID-19.

Смут провокира необятно публикуваната и безвредна за здрав човек гъбичка аспергилус. От целия свят се разгласяват доказателства, че инфекцията със SARS-CoV-2 и доста евентуално мощните противовъзпалителни лекарства, употребявани за лекуването на сериозните случаи, вършат пациентите с Коронавирус изключително уязвими към гъбичките от този тип.

Подобни известия има и при нападателни грипни епидемии. Тенденцията е разказана преди този момент през 2009 година по време на пандемията от свински грип. Един от всеки 4-ма заболели е имал насложени бактериални и гъбични инфекции. Сега гъбичките от фамилията аспергилус, които може да се открият на всички места край нас, заплашват пациенти със затегнато протичане на Коронавирус. При общоприетите прояви на патогена в “нормални” времена спорите предизвикват заболяване единствено на хора със слаб имунитет, най-често пациенти на химиотерапия или трансплантирани с съзнателно потискана имунна система, с цел да не отхвърли тя донорския орган.

При тежък Коронавирус защитните сили на организма също се срутват внезапно. От една страна, от самата зараза, от друга – при преодоляването на мощната цитокинова стихия, която е форма на свръхреакция на имунните кафези. В основата са имуномодулацията и изчерпването на лимфоцитите, породени от вируса, и последващото приложение на медикаменти, ориентирани към имунната система, изясняват експертите. Резултатът може да е животозастрашаващо положение, изключително при инвазия от устойчиви на медикаменти варианти аспергилус.

Проучване на работна група на Международното сдружение по микология на индивида и животните е пресметнало, че CAPA - свързаната с корона - вирусна белодробна аспергилоза, се открива приблизително 10 дни след диагнозата COVID-19.

Може да се случи и на хора без рисков фактор за белодробна зараза с аспергилус? Рентгенографските находки може да наподобяват като белодробни кухини със смущаващи размери – до 12 и повече сантиметра. Гъбичните топкоподобни лезии лишават дихателен размер и провокират тежък зной.

Американски пулмолози от най-голямата верига медицински центрове в Питсбърг назовават белодробната аспергилоза, обвързвана с ковид, опустошително затруднение.

Проф. Даниела Петрова заяви за пациенти на Александровска болница с аспергиломи и бронхопулмонална аспергилоза, която в огромна степен наподобява на астма. А аспергиломът е нещо като топка от гъбички, която се развива в авансово завършени дебелостенни кухини.

Една от находките: кухината с дребното “топче” вляво. Един от случаите, следени в Отделението по белодробни заболявания, което проф. Петрова управлява, е обвързван с типа аспергилус негра. Популярен е като черна гъба. При множеството пациенти затруднението е провокирано от аспергилус фумигатос.

Гъбичките се срещат толкоз постоянно както на закрито, по този начин и на открито, че множеството хора я вдишват и издишват всеки ден без неприятни последствия за здравето. Но Коронавирус промени играта. Все още няма систематизирана статистика за белодробната COVID-19 аспергилоза в обособените страни и световно. Съобщават се разнообразни проценти от частични изследвания за честотата. Възможностите за лекуване също варират, само че най-общо, се свеждат до композиция от интервенция и лекарства.

Некрозиралите тъкани се отстраняват хирургически, а мощни антимикотични лекарства се борят с гъбичните колонии.

Инвазивната аспергилоза - най-тежката форма, нормално се дължи на навлизане на гъбичките в кръвния поток и възпаление на отдалечени органи, в това число сърцето, мозъка и очите. Досега се смяташе за потвърдено затруднение измежду пациентите с тежка
грипна пневмония с периодичност към 19 на 100.

В подтекста на Коронавирус най-мащабно инвазивната аспергилоза, наподобява, се разпростира в Индия. Хипотезите са, че предпоставки за това са огромният % население с диабет, който е предразполагащ фактор, и климатът.

Коварното при белодробната аспергилоза е, че тя може да хронифицира, изключително при зараза с резистентни варианти, които оцеляват при медикаментозното лекуване.

Данните от страни в Европа и Съединени американски щати демонстрират относително огромно разпространяване на аспергилозите при Коронавирус и даже е евентуално данните да не отразяват цялата драма. Подозира се, че има и голям брой недиагностицирани случаи на коинфекцията.

Националната референтна лаборатория по микология на Обединеното кралство да вземем за пример заяви за изследване, в което евентуалните и потвърдените белодробни Коронавирус аспергилози в разнообразни райони
варират сред 5 и 35 %

Преглед на 35 изявления за аспергилус колонизацията на белия дроб при хора с коронавирусна болест в Италия, Франция, Германия, Катар, Англия, Испания, Нидерландия, Дания и други демонстрира най-голям риск за смесена зараза вирус - гъбичка при пациентите, които стигат до интензивно лекуване и апаратно дишане. В различен разбор въз основата на 51 изследвания измежду общо 3297 пациенти в интензивни отделения 313 са били с CAPA – към 10% от всички.

По тематиката се работи интензивно за разработване на логаритми за клинично държание. Засега е несъмнено единствено, че белодробната аспергилоза може да усложни коронаинфекцията и да усили смъртността. Болестта е към момента едва разбрана частично заради спорни дефиниции в изследванията.

Истинската периодичност е незнайна. Ясно е обаче, че CAPA дава дава неприятна прогноза и радиологично се показва друго от класическата инвазивна аспергилоза, заради което се изисква огромен опит за откриването и лекуването.

Международна група от лекари и медицински микологични сдружения разгласява в авторитетното сп. “Лансет” рекомендации за диагностициране на подозрителни за аспергилоза пациенти с COVID-19, в това число сканиране на белите дробове и взимане на проби от тях за тестване.

Надеждата е, че насоките ще оказват помощ на лекарите от Коронавирус секторите да открият дали се борят с един гибелен патоген, или с два.

Ранното диагностициране и лекуване може да подобрят прогнозите. При затегнатите случаи се постанова включване на доста скъпите противогъбични медикаменти от последно потомство. Все повече се дискутира и продължителността на използване на стероиди в случаите, в които липсват безапелационни доказателства за нуждата от потреблението им.
ТЕМА преди 27 минути 353 преди 4 часа 441 преди 8 часа 766
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР