Сардиния е известна не само с красотата си, но и

...
Сардиния е известна не само с красотата си, но и
Коментари Харесай

Островът на столетниците: 5 тайни на жителите на Сардиния

Сардиния е известна освен с хубостта си, само че и с изненадващо високата дълготрайност на живота на своите поданици. Изследванията демонстрират, че забележителна част от хората на този италиански остров живеят век или даже повече, а дълголетниците на острова са повече, в сравнение с в цяла Италия. 

Подобни впечатляващи числа провокират интерес измежду учени и експерти по света, които се пробват да открият тайните на дълголетието на жителите на Сардиния. Какво вършат те, с цел да поддържат здравето и дълголетието си? Нека поговорим по-подробно. 

 сардиния iStock

Климат  

Островът има мек субтропичен климат, което има удобен резултат върху здравето. Освен това множеството поданици на Сардиния живеят в дребни села на острова, които в никакъв случай не са изпитвали шума и суетата на града и непрекъснатия стрес, който предизвиква доста здравословни проблеми.  

Все отново, най-важното за тялото е то да е умерено. Техният метод на живот е обмислен, те в никакъв случай не бързат, заради което са доста по-малко нервни от междинния гражданин на огромен град. 

 сардиния iStock

Сардинска диета 

Най-важният фактор за благосъстоянието на жителите на Сардиния е уравновесената диета. Традиционното меню там е богато на пресни зеленчуци, плодове, ядки и семена. Жителите избират естествени и висококачествени артикули, като заобикалят модифицирани и висококалорични храни. Благодарение на тази диета те получават всички нужни хранителни субстанции за поддържане на здравето и дълголетието. 

В същото време жителите на Сардиния ядат единствено локална храна. Голяма част от тях даже в никакъв случай не са опитвали артикули, донесени от друго място. 

 сардиния iStock

Ето какво ще намерите в хладилника на средностатистическото семейство в Сардиния: 
Зеленчуци и билки, изключително домати – в Сардиния ги прибавят към съвсем всеки сос и ядене.  Продукти от козе и овче мляко - те се усвояват по-добре от кравето и са доста по-здравословни, защото съдържат огромно количество витамини.  Боб – в Сардиния не можете без него, тъй като е богат на протеини.  Бадеми – счита се, че тази ядка възстановява кръвното налягане, по тази причина в Сардиния от нея се вършат множеството сладкиши и десерти.  Карасау самун – той се подготвя основно навътре в Сардиния. От огромно значение е за локалните поданици, а също по този начин понижава риска от диабет.  Чай от бял бодил – прочиства черния дроб и има противовъзпалителни свойства, по тази причина жителите на Сардиния го пият всеки ден.  Червено вино от планинските региони на Сардиния - няколко чаши дневно от тази напитка освен имат удобен резултат върху здравето, само че и са балсам за положително въодушевление.  Натурална вода от извори – известна е с лечебните си свойства. 
 сардиния iStock

Що се отнася до месото, жителите на Сардиния го ядат единствено в неделя и на празници, а през останалото време избират растителни артикули. Най-важното за хората на острова е да е засищащо, натурално и да се съхранява дълго време.  

 сардиния iStock

Начин на живот в Сардиния  

Движението е втората загадка за дългия живот на жителите на Сардиния. Те се движат доста пешком, не по еднакъв терен, а по хълмове, непрекъснато се изкачват и слизат.  

Много овчари вървят по 7-8 километра дневно. Това, несъмнено, не е интензивна подготовка във фитнеса, само че такова вървене е доста потребно за сърцето и ставите.  

А за тези, които не обичат да вървят доста, има и други действия: пасат овце, доят кози, работят в градината, готвят лична храна и какво ли още не. Най-важното е, че са дейни през целия ден. Жителите на Сардиния не престават да бъдат дейни даже след пенсиониране.  

 сардиния iStock

Екологична и обществена значимост  

Жителите на Сардиния ценят фамилията повече от всичко друго. Това е основата, без която не могат да си показват живота си. Хората от по-старото потомство в никакъв случай не остават сами, те са непрекъснато заобиколени от доста родственици, които се грижат за тях и в никакъв случай не им разрешават да скучаят, както нормално се случва в други страни.  

Хората на острова също по този начин постоянно поддържат връзка с другари, а възрастните хора са познати и уважавани от всички поданици. Любовта, насладата и връзката с околните играят значима роля за поддържането на здравето и дълголетието.  

 сардиния iStock

Тайните на дълголетието на жителите на Сардиния се крият в комбинацията от деен метод на живот, здравословно хранене, отвод от неприятни привички и естетика със заобикалящата природа. Местните поданици обръщат внимание освен на физическото, само че и на психическото си положение, поддържат тесни фамилни връзки и предават традициите от потомство на потомство. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР