Сърбия започна работа по финансирана от Китай железопътна линия с

...
Сърбия започна работа по финансирана от Китай железопътна линия с
Коментари Харесай

Китай финансира жп линия между Белград и Будапеща

Сърбия стартира работа по финансирана от Китай железопътна линия за възстановяване инфраструктурата на балканската страна, оповестява Ройтерс.

Според организацията финансирането на Китай ще помогне на азиатския колос да усили въздействието си в Европа.

През май Белград получи заем от китайската банка Exim Bank в размер на 297,6 милиона $, които ще разрешат модернизирането на железопътната линия сред Белград и унгарската столица Будапеща.

Пекин преглежда Сърбия и Унгария като част от самодейността си " Един пояс, веднъж ", която би трябвало да сътвори нови търговски връзки с китайски компании.

Високоскоростното железопътно трасе сред Белград и Будапеща се чака да коства 3,2 милиарда евро. Предвижда се да бъде главен транспортен кулоар за китайски артикули в други елементи на Европа, които ще бъдат доставяни по море до гръцкото пристанище Пирея.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич съобщи, че 30-километровата права на жп линията от Белград до северния град Стара Пазова е основна стъпка напред.

Тя разясни, че това е първият план сред Китай и Европейски Съюз, в който взе участие и Сърбия.

В понеделник Унгария предложения компании да вземат участие в търг за модернизиране на трасето до Белград. Строителството на унгарския сектор е на стойност 2,1 милиарда $ и се чака да стартира през 2020 година Китайската Exim Bank ще покрие 85% от заема.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР