Сърбия трябва да реши дали иска да се присъедини към

...
Сърбия трябва да реши дали иска да се присъедини към
Коментари Харесай

Германия: Сърбия трябва да избере - ЕС или Русия

Сърбия би трябвало да реши дали желае да се причисли към Европейски Съюз или да култивира по-дълбоки връзки с Русия , разяснява Германия на фона на известия в медиите, че Белград е сложил армията си в нараснала бойна подготвеност заради възходящото напрежение в Косово, написа " Гардиън ".

Два дни преди срещата на върха на Западните Балкани в Берлин, ориентирана към подсилване на връзките с шестте страни от района, почитан немски чиновник сподели, че Сърбия би трябвало да реши дали е на страната на Москва или на Европейски Съюз.

" Необходимостта от решение идва на върха ", сподели служителят, поискал анонимност. " Отношенията със Сърбия са комплицирани - има както светлина, по този начин и сенки. Отношенията на Сърбия с Русия сигурно са част от сенките ".

Служителят сподели, че Берлин е " сюрпризиран и отчаян ", когато външният министър на Сърбия Никола Селакович предишния месец подписа съглашение с съветския си сътрудник Сергей Лавров, като се съгласиха да се съветват взаимно по отношение на външната политика.

Сърбия, претендент за присъединение към Европейски Съюз от 2012 година, се бори да балансира исторически околните си връзки с Русия против стремежите за интеграция с Европа, а напрежението се изостри от войната в Украйна с многото сърби, които симпатизират на Русия.

Президентът на страната Александър Вучич " ще има поддръжка от Европейски Съюз като цяло и от немското държавно управление, в случай че поеме по пътя към Европа ", сподели служителят. " Ако избере другия път, това ще има произлизащи последици. "

Това се случва откакто сръбските медии оповестиха, че министърът на защитата на страната Милош Вучевич е споделил, че армията е сложена в нараснала бойна подготвеност заради напрежението в Косово.

" Не можем да бъдем спокойни и сме за разговор ", сподели Вучевич и добави, че армията на страната е подготвена да " отбрани всички жители на Сърбия, в това число сърбите в Косово и никой не би трябвало да се съмнява в това ".

Миналата седмица Косово съобщи, че отсрочва проекта за конфискуване на коли , благосъстоятелност на етнически сърби, които отхвърлят да употребяват локални регистрационни табели, откакто Европейски Съюз и голям брой западни страни предизвестиха, че този ход ще разпали етническото напрежение.

Косово неведнъж се е опитвало да наложи на сръбското си малцинство да смени старите си табели отпреди 1999 година, когато Косово към момента е било част от Сърбия, само че е имало гневна опозиция от страна на локалните сърби.

В събота Европейски Съюз сподели, че Косово има право да отстрани номерата, само че би трябвало да разреши по-дълъг временен интервал . Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, само че към 50 000 етнически сърби, които живеят в северната част, отхвърлят да признаят властта на Прищина.

Срещата на върха в четвъртък, домакинствана от немския канцлер Олаф Шолц, ще събере държавните ръководители на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна гора и Сърбия, както и водачите на Европейски Съюз, с цел да подпишат съглашения за взаимно признание на документи за идентичност, университети степени и професионални квалификации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР