Сърбия ще стане първата европейска държава, която ще произвежда китайската

...
Сърбия ще стане първата европейска държава, която ще произвежда китайската
Коментари Харесай

Сърбия започва производство на китайската ваксина Синофарм и на руската Спутник V

Сърбия ще стане първата европейска страна, която ще създава китайската ваксина против ковид " Синофарм ", заяви президентът Александър Вучич.

Той разгласи, че през идващите две седмици ще бъде подписана договорка за градежа на " фабрика за ваксини " и тя ще бъде построена с поддръжката на Китай и Обединените арабски емирства.

" Ще стартираме да произвеждаме имунизацията незабавно след 15 октомври ", сподели Вучич след среща с фактическия държател на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян в Абу Даби.

Сърбия е осигурила солидни доставки на " Синофарм " и съветската " Спутник V ", което ѝ разреши да имунизира към 1,5 милиона от своето 7 милионно население.

" Ще би трябвало да предоставяме имунизацията в целия район, даже на индустриални цени ", добави Александър Вучич.

През февруари Сърбия получи авансово утвърждение да стартира производството и на имунизацията " Спутник V " и съобщи, че производството ще стартира в средата на май.

" Това ще се случи в института " Торлак " до 20 май тази година. По този метод Сърбия ще стане първата страна на територията на Европа, където ще се създава имунизацията " Спутник V ". Това беше доказано на среща в Москва от сръбския министър и съпредседател на Междуправителствения комитет за съдействие с Русия Ненад Попович и съветския министър на индустрията и търговията Денис Мантуров.

Попович и Мантуров утвърдиха Пътната карта, препоръчана от специалисти от съветското министерство на индустрията и търговията, Руския фонд за директни вложения, института " Гамалея " и фармацевтичната компания " Дженеруим ".

Планира се производството на 4 милиона ваксини " Спутник V " през първия индустриален цикъл в института " Торлак ".

" Първата фаза " от производството на съветската ваксина в Сърбия включва превоз на лекарството, пълнене на бутилки в сходство с най-високите софтуерни стандарти, пакетиране и разпространяване на ваксини в Сърбия и района.

" След установяването на първата фаза на произвеждане, ние ще стартираме да изготвяме изследване за изпълнимост на по този начин наречения " цялостен цикъл " на произвеждане, което включва производството на лекарството в Сърбия. Това ще изисква закупуване на комплицирано софтуерно съоръжение и разширение на индустриалният потенциал на " Торлак ". То ще започва до края на тази година ", сподели още Попович.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР