Сърбия ще настигне българските и румънските заплати чак след 10

...
Сърбия ще настигне българските и румънските заплати чак след 10
Коментари Харесай

Сърбия ще настигне българските и румънските заплати чак след 10 години


Сърбия ще настигне българските и румънските заплати чак след 10 години, написа белградският вестник " Данас " и показва, че междинната заплата в страната за последните 10 години се е нараснала със 166 евро.

През юли 2011 година междинната заплата в Сърбия е била 384 евро, а през юли предходната година е достигнала 350 евро. Преди 10 години в Сърбия имахме по-високи заплати от тези в прилежащите България или Румъния, само че обстановката в това време се промени доста.

Макар нарастването на заплатите в Сърбия да е по-голямо от това в множеството страни в района, то е доста по-малко от нарастването в прилежащите България и Румъния, които са членки на Европейски Съюз от десетилетие и половина, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Средната заплата в Румъния през юли 2011 година е била 346 евро, а 10 години по-късно доближи 721 евро, което е повече от двойно нарастване. В България нарастването на междинната заплата за същия интервал е 84 на 100, тъй че преди 10 години междинната заплата е била 353 евро, а предишното лято е достигнала 650 евро.

Европейски Съюз естествено има някои политически претенции от Сърбия, само че икономическите преимущества са налице, сподели професорът от Икономическия факултет в Белград Юрий Байец. Той подсети, че Сърбия е стопански обвързвана в най-голяма степен с Европейски Съюз, две трети от външната й търговия е обвързвана с Европейски Съюз, както и най-голямата част от директните вложения. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР