Сърбия работи по инициатива за изменение на Семейния кодекс, за

...
Сърбия работи по инициатива за изменение на Семейния кодекс, за
Коментари Харесай

Между 22 и 50% от момичетата в Сърбия се женят преди да навършат 18 години

Сърбия работи по самодейност за изменение на Семейния кодекс, с цел да дефинира и признае брака на малолетни като форма на трафик на хора, защото сред 22 и 50 % от сръбските девойки се женят преди да навършат 18 години, оповестява Българска телеграфна агенция.

Неотдавнашен отчет на УНИЦЕФ откри, че над половината девойки от ромски квартали в Сърбия и 22 % от девойките от фамилии с ниски приходи се женят преди 18-годишна възраст. Още по-притеснителното е, че 16 % от ромските девойки се женят преди да навършат 15 години, а 5 % раждат на тази възраст.

" Често се разисква в общественото пространство доколко страната има право да се намесва в персонална сфера като брака или фамилията. Въпреки това нездравословните последствия от детските бракове в действителност карат страната да предприеме всички вероятни ограничения, с цел да спре последствията от това “,  съобщи министърът на правата на индивида, малцинствата и обществения разговор Томислав Жигманов пред  сръбската национална телевизия РТС.

Едно от всеки пет девойки по света се омъжва, преди да навърши пълноправие. В Сърбия ромските девойки и девойките от фамилии с ниски приходи са най-уязвими.

Властите предизвестяват, че сходни бракове са най-сериозната форма на нарушение на правата на децата, лишавайки ги от право на детство, обучение, работа и здравословно образование.

" Днес 22 % от младите дами от най-бедните семейства и 56 % от ромските квартали се омъжват преди  да навършат 18 години. Това, което прави Сърбия друга, са напъните за справяне с такива комплицирани нарушавания на правата на децата “, съобщи пред РСТ Деяна Костадинова, шеф на УНИЦЕФ в Сърбия.

" Детските бракове могат да скрият доста незаконни действия като ходатайство при проституция, насилствен брак, извънбрачен съюз с малолетно лице, занемаряване и малтретиране на малолетно лице, трафик на хора “, предизвести министърът на правораздаването на Сърбия Мая Попович.

" Нашата обща битка и старания не са завършили, до момента в който сме очевидци на насилствен брак на едно дете като фрапантна опасност освен за правата на дамите и децата, само че и като форма на принуждение, учредено на пола “,  съобщи Мая Гойкович, вицепремиер и ръководител на Координационния орган за тъждество сред половете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР