Сърбия привлече граждани на държавите, създадени след разпада на Югославия

...
Сърбия привлече граждани на държавите, създадени след разпада на Югославия
Коментари Харесай

Сърбия привлече граждани на бивша Югославия на ваксинационен туризъм

Сърбия притегли жители на страните, основани след разпада на Югославия на имунизационен туризъм, оповестява БРН.

Имунизацията в страната върви с едни от най-бързите темпове, по отношение на останалите страни в Европа. В западната ни съседка има към този момент сложени над 40 ваксини на 100 души население, до момента в който да вземем за пример в Германия са към 20.

Основната причина е, че сръбският президент Александър Вучич подписа контракт за доставки на съветската ваксина Спутник V и на китайската Синофарм. Двете ваксини се доставят с доста по-малко забавяния спрямо главните три ваксини, употребявани в Европейски Съюз. А Сърбия получава доставки даже и от Pfizer и AstraZeneca.

Така сръбските управляващи предложиха безвъзмездни имунизации против COVID-19 за чужденци. Много бързо хиляди жители на балканските страни се стекоха към Белград, Нови Сад и Ниш. Това докара до дълги опашки от босненци, черногорци, албанци и македонци, постоянно даже цели фамилии пред най-големите имунизационни центрове в сръбската столица. Причината – за разлика от Сърбия, която се хвали с висока наличност на ваксини и е измежду първенците по имунизации в Европа, в редица балкански страни има дефицит и всеобщата имунизация е към момента в начален стадий. Междувременно, критици на сръбския президент Александър Вучич настояват, че с този ход той цели да разшири и затвърди въздействието си в района, както и да „ излъска ” имиджа си – обвиняване, което той отхвърля. 

„ Всичко протече като че ли сме жители на Сърбия. Благодаря от името на жителите на Босна и Херцеговина за този жест – че отворихте вратите си. Мисля, че това ще е в огромна помощ и ще се спасят доста животи, тъй като нашите политици не могат да се оправят както би трябвало “, разясняват жители на Босна и Херциговина.

На опашката в Белград има даже и хора от Западна Европа – Даниел Биндернагел, немски психиатър от Швейцария споделя:

„ Опитах се да се имунизирам в Швейцария и Германия, доктор съм, само че не съумях да се доредя. Разбирам, че има имунизационна тактика, само че това е добре за мен и в този момент към този момент се усещам спокоен. “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР